”Trăiască Regele
În pace și onor
De țară iubitor
Și apărător de țară.”
Sunt primele versuri din Imnul Regal sau Imnul României, pe vremuri, scrise de Vasile Alecsandri.
Versurile sunt frumoase, sunt emoționate, îți pune sângele în mișcare, iar semnificația este una plină de adevăr și realitate.
Am încercat de multe ori să-mi imaginez cum arăta țara noastră dacă era mai departe, după 1947, o monarhie constituțională.
Am pus cap la cap toate datele pe care le cunosc și am continuat cu dezvoltarea lor. Am ajuns prea departe, mult peste dezvoltarea făcută de comuniști.
Nu s-a produs o asemenea fericire, dar a venit 22 Decembrie 1989.
Normal, după decembrie 1989, România trebuia să redevină la forma de guvernare de la începutul anului ´47, adică la monarhie constituțională.
Nu s-a întâmplat acest lucru, iar vinovații sunt toți președinții României care s-au perindat de 33 de ani și marele cancelarii ale lumii. Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis, protejați de URSS, Rusia, Franța, Germania, Austria, nu au făcut dreptate istoriei, nu a făcut dreptate Casei Regale din România, nu le-au făcut dreptate milioanelor de români care s-au jertfit pentru România Întregită și care au suferit în toate temnițele comuniste existente în țara noastră cât și în URSS. Din respect pentru Ei trebuiau să mimeze, în cei 33 de ani, un referendum privind forma de guvernare a României.
Greșelile comise în lanț, după 22 Decembrie 1989, ne-au costat dezvoltarea României și binele nostru. Cei care s-au împotrivit pentru o României Regală, astăzi sunt încă la putere, nu au scrupule și ne mint mai departe.
Prin anii ´90, am urmărit un interviu cu M.S. Mihai I al României, prezentat de o televiziune din Belgia. Mi-au rămas în memorie câteva cuvinte spuse de regele nostru: ”eu sunt văr drept cu regele Belgiei, cu regina Angliei, cu toate casele regale ale lumii și aș putea să fac multe pentru România, dar nu am fost solicitat”.
Cu ani buni în urmă am mai auzit o poveste unde protagoniștii sunt M.S. Regel Mihai I al României și o doamnă. Acțiunea s-a petrecut în orașul Suceava, undeva în apropiere de Biserica Mirăuți.
Regele Mihai era în trecere prin orașul Suceava și s-a oprit în zona Mirăuți, Cetatea de Scaun să le viziteze. Când s-a apropiat de biserică o femeie mai în vârstă ducea apă cu găleată. S-a dus repede spre dânsa și a ajut-o să ducă apa pâna acasă.
Un Rege iubitor de popor, cum a fost M.S. Mihai I, se vede din faptele sale. Păcat că nu am înțeles aceste aspecte.
Dan Șarpe