România trebuia să fie în Spațiul Schengen de cel puțin 10 ani
Domnul Mircea Geoană a făcut o afirmație super interesantă pe care vreau să o redau cu o acuratețe de 90%: ”Când am semnat Tratatul de Aderare la UE, automat după 7 ani trebuia să intrăm în Schengen.”
Sunt convins că vorbele domnului Geoană, la adresa tratatului cu UE, sunt total corecte. Domnul Geoană este un om parolist când vine vorba de hârtii semnate sau de tratate.
Tratatul cu UE s-a semnat în 2005. Dacă mai adăugam 7 ani, ne dă 2012. Să zicem că este o eroare și se ia în calcul 7 ani de la intrarea României în UE, care a fost în 2007. Oricum am aduna sau cum am privi rezultatul, matematica nu te înșeală (așa cum o face actuala clasă politicică din România și parte din Europa), România trebuia să fie în Spațiul Schengen de cel puțin 10 ani.
Ai cui vină este că nu s-a respectat tratatul? Al nostru, al românilor, al politicienilor din plastelină de la noi ori al unor decidenți politici din UE?!?
Din nefericire observ că există o laudă neprofesionistă venită din partea actualului Prim-Ministru al României și lider de partid, respectiv domnul Ciolacu, care ne tot ”bagă pe ochi” afirmații de genul că este ”o reușită” aderarea României la Schengen pe spațiul aerian și ”subteran”, iar meritul pentru așa ceva este chiar al dumnealui.
Eșecul politicii românești de a obliga respectarea unui tratat, semnat și parafat, de către UE este un eșec al politicii europene și un dezastru pentru politica externă românească reprezentată, după Constituție, de șeful statului, respectiv de către domnul Klaus Iohannis.
Lipsa unei minime cunoștințe pe zona de tratate la actuala clasă politică din România, mă face să cred că în fruntea țării sunt personaje extrem de slab pregătite, ca și comparație, dumnealor sunt sub media absolvenților de profesională din timpul lui Ceaușescu.
Și uite așa, din cauză că avem habarniști pe funcții importante, românii suferă economic enorm de mult.
Dan Șarpe