M-am uitat pe site-ul Casei Regale din România să văd, să citesc mai multe informații legate de 30 decembrie 1947. Există o cronologie a evenimentelor pe ani, dar prea puțin.
Mă așteptam mai mult și de la presa centrală, un istoric ceva, dar nimic. S-a lăsat o tăcere imensă peste tot ceea ce s-a petrecut la 30 decembrie 1947.
30 decembrie 1947, data la care Regele Mihai I al României este forțat să abdice, este data când comuniștii își denumesc țara cum vor, adică România devine Republica Populară Română.
Istoricii denumesc actul de la 30 decembrie 1947 drept o lovitură de stat, o acțiune ilegală de forță, de amenințate.
Dacă-i așa, atunci România după 22 Decembrie 1989, de facto, trebuia să devină o monarhie constituțională, cu alte cuvinte trebuia să revină la forma de conducere de dinainte de 30 decembrie 1947.
Din nefericire acest lucru nu s-a întîmplat, nici măcar Casa Regală a României nu a pus această problemă, normală și de bun simț, în discuție, ceea ce mă face să gândesc că altele sunt interesele casei, interese care nu bat cu cele ale istorie și ale adevărului.
Prima dată când am discutat despre subiectul revenirii României la monarhie a fost în decembrie 1992, când am fost invitat la Casa Vernescu de către dl.Nicolae Manolescu.
Țin minte și acuma că s-a lăsat o tăcere scurtă, când mi-am spus acest punct de vedere, după care a intervenit istoricul Mihnea Berindei, Bunul Dumnezeu să-L odihească în pace, și mi-a dat dreptate. Există o înregistrare făcută de BBC, din acea perioadă.
Problema actului de la 30 decembrie 1947 încă nu-i finalizată, iar acest lucru poate să fie ca o piatră de moară agățată de ”gâtul” statului român. Cine poate să o rezolve? Doar un referendum unde poporul român să hotărască forma de guvernare, chiar dacă a trecut de atunci 74 de ani.
Poze preluate de pe internet, wikipedia
Dan Șarpe

