60 de ani de învățământ superior sucevean, 33 de ani de la înființarea USV

  0
  107

  Am văzut, astăzi, pe pagina domnului prof.univ.dr. Mihai Dimian, prorector Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, că se împlinesc 60 de ani de învățământ superior sucevean și 33 de ani de la înființarea Universității „Ștefan cel Mare” și sincer, mi-a deschis dulapul plin de amintiri frumoase care mă leagă de universitatea suceveană.

  Întâmplarea face că în anul 1990 să fiu prezent în interiorul universității fiind contrabasistul Ansamblului de cântece și dansuri populare „Arcanul”. Era perioada când conducătorul ansamblului studențesc era domnul prof.univ.dr.ing. Mihai Grămăticu, cel care a fost o bucată de timp și prorector la USV, dirijor era Ovidiu Șvarț, un foarte bun naist (printre primii 3 din țară) și prieten, iar coregraf era regretatul maestru Friederich Șvarț, cel care a creat generații, de generații de dansatori, Multi dintre ei sunt prezenți și astăzi la categoria profesioniști, îi vedem la Ansamblul de cântece și dansuri populare „Ciprian Porumbescu”.

  Fiind prezent mai tot timpul în zona academică a Sucevei, am trăit momente istorice frumoase.

  Contribuția uriașă a acestei realizări îi revine în mod incontestabil domnului profesor universitar Mihai Iacobescu, care era în acea perioadă și senator. O altă personalitate uriașă ce s-a luptat pentru universitatea suceveană este regretatul profesor universitar doctor inginer, membru corespondent al Academiei Române, domnul Emanuel Diaconescu, iar cel care a semnat actul de „naștere” a fost Petre Roman, Prim-ministru României în în acea perioadă.

  Mai trebuie spus că universitatea suceveană a pornit la drum de la câteva sute de studenți, să nu greșesc, cica.700, iar astăzi numărul lor a depășit de mult cifra 10.000.

  Povestea și farmecul științei trebuie să meargă mai departe la Suceava. Chiar dacă îi mai critic, țin la această instituție de învățământ superior. Am adus nenumărate premii universității, m-am format ca inginer la USV, deci o parte din viață mi-am petrecut-o la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava.

  La Multi Ani, USV!
  La Multi Ani, dragi studenți și profesori!

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.