Afganistanul și nulitățile din România

  0
  366

  De când au apărut ”mișcări” mai senzaționale în Afganistan, dintr-o dată au ieșit pe ”faleză” foarte mulți din presă sau din politică care, peste noapte, se pricep la generat impresii despre Afganistan.

  În România, sunt mulți, așa-ziși, comentatori de politică externă, dar care nu au nicio treabă cu realitatea. Se bagă și ei în seamă. Niciodată nu au simțit mirosul de pământ afgan, nu interacționează cu gândirea afgană, dar își dau cu părerea legat de prezentul și de viitorul statului Afganistan.

  În România, sunt de asemenea, mulți gazetari care alergând după senzațional, după like-uri, scriu fel și fel de tâmpenii despre afgani, despre talibani, despre viața din Afganistan sau preiau ceva de la cineva și-l înterpretează într-un mod eronat, iar dacă-i duci la hartă să-ți arate Afganistanul, își prind urechile în tocul ușii.

  Cu greu pot să comentez despre situația actuală din Afganistan, mai ales că niciodată nu am fost în acea țară, am citit despre ea, dar nu atât de mult încât să pot înțeleg cultura, tradițiile și credința afgană.

  Fiecare națiune își are anumite obiceiuri, care dacă le încalci atunci când treci pe la ei s-ar putea să decontezi ”o factură uriașă” la final sau să-ți pierzi viața.

  Afganistanul, în ultimii 40 de ani a suferit mult, nu a fost un stat care să-și fi hotărât singur viitorul și totuși viața a mers mai departe în mai toate zonele.

  Cele două puteri mondiale, adică rușii și americanii, au cheltuit, împreună, în ultimii 40 de ani, mii de miliarde de dolari pentru ceva în Afganistan. Pentru ce, eu nu înțeleg? Au vrut să introducă o egalitate în drepturi, un concept al omului modern, democratic, occidental, într-un stat unde religia și cultura au făcut ca stiul deviață afgan să fie unul atât de modest, atât de dur, încât ai impresia că timpul a stat pe loc de mii de ani sau în interiorul țării se află ceva atât de valoros încât acoperă anii de război, sutele de mii de victime și miliardele de dolari cheltuiți?

  Orice ce ar fi în Afganistan rușii și americani au pierdut, cel puțin așa arată ”la suprafață”.

  Afganii din punctul meu de vedere trebuie lăsați să-și trăiască viața așa cum știu ei, iar dacă cineva din politica lor greșește sigur va plăti.

  Din nefericire, în momentul de față, locuitorii din Afganistan depind în proporție de 80% de ajutorul din afară, dar ușor, ușor, lucrurile se vor regla.

  Comentatorii de politică externă și ziariștii care aleargă după senzațional dacă vor să simtă cum se trăiește în Afganistan pot zbura până-n zonă și atunci vor simții totul live.

  Dan Șarpe

  Poză preluată de pe hotnews.ro

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.