Biserica Ortodoxă Română trebuie să fie unită și înțeleaptă!

  0
  113

  Am citit, în News Bucovina, o declarație interesantă a Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ca un răspuns la o întrebare ce se referea la opinia acestuia privind reînființării Mitropoliei Tomisului de către IPS Teodosie, cât și relațiile dintre cei doi ierarhi, adică dintre IPS Calinic cu IPS Teodosie. „Și Suceava a fost mitropolie, și la Rădăuți a fost episcopie, numai că era o altă conjunctură când aceste două eparhii aveau acel statut. Dar dacă va fi de la Dumnezeu, toate se vor face, vorba învățătorului de lege Gamaliel (a se vedea Fapte 5, 38-39). Se vor face, dar nu în stradă, ci când va rândui Dumnezeu și Sfântul Sinod!”

  Răspunsul Înaltpreasfințitului Părinte Calinic este unul plin de înțelepciune, dar și cu ”bătaie lungă”.

  Mitropolia Bucovinei și Mitropolia Tomisului sunt convins că într-o bună zi se vor reînființa sau înființa, dar acum încă nu este momentul.

  Istoric vorbind, Mitropolia Bucovinei a existat, cu sediul la Cernăuți. Comuniștii au desființat-o, după cel de-al Doilea Război Mondial, când o parte din Bucovina a fost dată Ucrainei.

  Momentan, înființarea Mitropoliei Bucovinei, nu cred că are girul politic, atâta timp cât există un război în Ucraina.

  La Constanța lucrurile sunt puțin mai încâlcite, dar mai limpede cu privire la viitoare Mitropolie a Tomisului. IPS Teodosie nu este iubit de către sistemul nou creat la BOR, mă refer la mentalitate gen ”Bănescu”.

  Am văzut și declarația Mitropolitului Moldovei și a Bucovinei, care este asemănătoare cu cea a lui IPS Calinic, semn că în BOR, vocea Patriarhului Daniel, pe zona Moldovei, este puternică precum tunetul.

  Dacă politic, se vor schimba multe prin Europa, mai ales după finalizarea celor două războaie, sigur și configurația ortodoxie se va modifica, vor apărea alte mitropolii, chiar cerute de ”stradă”. Fără ”stradă” credința se pierde! ”Niciodată să nu spui niciodată”, mai ales atunci când nu poți să aticipezi voința Domnului.

  Legat de funcționarea Bisericii, ea se face după o lege, Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe din România din 16 ianuarie 2008, unde sunt trecute actualele mitropolii și arhiepiscopii.

  Într-un final și IPS Calinic are dreptate cât și IPS Teodosie are un adevăr de partea dumnealui (mai puțin cei care au aruncat pe piață faptul că viitorul patriarh se va alege din cea mai veche mitropolie, iar dacă va fi cea a Tomisului o ”bate” pe cea a Moldovei, exista o cutumă că șeful BOR este cel în persoana Mitropolitului Moldovei, dar a fost anulată chiar după alegerea lui Daniel. Patriarhul se hotărăște conform reglementărilor din Statut, art.127).

  Dihonia care este momentan în BOR se datorează în primul rând purtătorului de vorbe al Patriarhiei. Dumnealui are un conflict deschis cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. Când puterea îți fură mințile, ajungi să te cerți și cu umbra ta!

  Biserica Ortodoxă Română trebuie să fie unită și înțeleaptă!

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.