Bucovina de Jos

  0
  139

  Oameni și locuri

  Unicul vitralist al Sucevei

  Fiind sâmbătă, mă uitam liniștit peste pozele făcute cu ani în urmă, mai exact din anul 2018 spre 2022, iar la un moment dat am ajuns să admir o expoziției din luna mai 2019, a maestrului Konstantin Ungureanu-Box, de la Galeria de Artă ”Ion Irimescu” a municipiului Suceava.

  Printre nenumăratele poze pe care le-am făcut la momentul respectiv, cu o mare bucurie am imortalizat o personalitate mare a Sucevei. Un om subțire, așa cam la 55-58 de ani, înalt, cu ochii atenți în mai multe zone, plin de viață și cu un zâmbet cuceritor.

  Bineînțeles că și dumnealui este un maestru, chiar cred că este unic pe zona pe care o practică și pe care de-a lungul timpului a perfecționată. Este vorba de Viorel Lepcaliuc, un vitralist de excepție al Bucovinei.

  Arta pe care ne-o vestește este destul de dificilă, având o grămadă de secrete și riscurile, dar într-un final plină de satisfacție.

  Să faci un vitraliu nu este ușor, chiar dacă seamnă a poezie, adică folosești niște cuvinte colorate din sticlă pe care le aduni și să le îmbini pentru a forma o imagine unică, divină, reală sau imaginară.

  Astăzi, vitraliștii sunt din ce în ce mai rari și, din nefericire, nu așa de prețuiți, pe cât ar trebui.

  Dan Șarpe

  p.s. imagini preluate și de pe pagina personală a maestului Viorel Lepcaliuc.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.