Când ambasadorii își depășesc atribuțiile

  0
  167

  În România sunt ambasadori care dau ordine parlamentarilor, miniștrilor, prim-miniștrilor sau chiar șeful statului.

  Nu-i o noutate că un ambasador, iar ca exemplu: cel din SUA, Olanda, Germania, Franța, să vină și să se impună cu „anumite dispoziții primite de la statul lor sau multinaționale” în fața unor politicieni din România.

  Acest lucru se întâmplă de cel puțin 33 de ani. Dacă luăm în calcul și URSS, dăm mult calendarul în spate.

  În anul 2023 este jenant ca un prim-ministru al României să stea în poziția de „drepți” în fața ambasadorului SUA, de exemplu. Poți să ceri un sfat, dar să stai aplecat, ca și cum ai fi o slugă, asta nu este în regulă.

  Implicarea unor reprezentanți diplomatici în politica internă a unui stat, sună urât de tot. Sunt curios, care ar fi reacția americanilor, de exemplu, dacă ambasadorul nostru din Washington îl cheamă „la ordin „pe Joe Biden!?! Nu s-ar inflama „farul democrație” dacă domnul Andrei Muraru l-ar convoca la „perfecționare sau ordine” pe domnul Biden? Eu aș zice că s-ar crea un conflict diplomatic uriaș, iar ambasadorul nostru ar fi declarat „persona non grata”.

  Umilința la care se expune o parte din actuala clasă politică românească, în fața unor ambasadori, ar trebui oprită. De explicat unui american, austriac, francez, că un prim-ministru este mult peste un ambasador, iar dacă totuși insistă să vină la discuții-ordine, trebuie direcționat către un secretar de stat sau chiar subsecretar.

  Până nu vor fi respectați politicienii din România de către toată clasa ambasadorilor, noi, că stat, tot la nivel de „orânduirea sclavagistă” vom rămânem.

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.