Partea cea mai plăcută a democrației sunt alegerile, dreptul de a putea alege și de a fi ales, pluripartidismul este tot o zonă măiastră a democrație.
Dacă, din anumite motive anulezi niște rânduri de alegeri, comasezi sau faci alte ghidușii de acest gen, încalci o regulă a democrației, deci riști să te duci într-o zonă a ridicolului venită din dorința de a rămâne cu orice motiv la putere, iar de aici și până la o semi-dictatură este un foarte mic pas.
Mai mult ca sigur că actualul guvern va comasa anumite tipuri de alegeri, „motivate” bineînțeles, dar repet, încalcă regula democrației, una și așa destul de suavă.
Faptul că va comasa alegerile europarlamentare cu cele locale sau parlamentarele cu prezidențialele cum era de mult, nu va face ca PSD, PNL, UDMR să obțină scoruri mai mari, ci este doar o amăgeală așeazată dubios de repede în mințile unor lideri politici aflați la putere.
Fie vorba între noi AUR deja are filiale în majoritatea localităților din România, iar USR este pe ”topogan”, probabil că SOS și alte partide mai mici vor avea anumite probleme administrative.
Deci explicația neoficială, precum că AUR va pierde dacă vor fi comasate alegerile, este una total eronată.
Nu știu ce consultanți politici au domnii Ciucă, Ciolacu sau Hunor, dar de data asta au greșit „traiectoria pe care vor să o imprime” cu comasare alegerilor.
Un prost dacă-i prost, poți să-l îmbraci în cele mai frumoase haine că tot prost rămâne. Așa și cu procentele, dacă AUR are mai multe procente față de PSD, PNL atunci pot să comaseze și alegerile din 2032 că cei de la putere tot le vor pierde. Ah, că pe prost îl îmbraci în haine scumpe, dar nu-l lași să vorbească pentru a da bine, adică dacă se va practica un fel de furt la alegerile comasate ori modificări legislative, pentru un alt fel de rezultat, sigur cei de la PSD și PNL vor avea scorul așteptat.
Să nu uitați, domnilor politicieni: într-o reală democrație contează claritatea alegerilor, deci mersul firesc al fiecărui scrutin, iar ”sănătatea democrației românești” spune că trebuie să avem alegeri pentru fiecare segment.
Dan ȘARPE