Capitalismul socialist din România

  0
  198

  România încă nu se regăsește în zona statelor capitaliste. Ea merge pe drumul tranziției care, după cum arată, nu se va termina repede, cu toate că au trecut peste 31 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.

  Tot timpul țara noastră numai într-o tranziției a fost, de la înființarea ei de către marele Vodă-Cuza și până la Klaus Iohannis.

  În prima decadă, 1859-1866, cât a fost Vodă-Cuza șeful statului român, s-au făcut primii pași spre închegare României. Chiar dacă era perioada când aveam doi șefi de guvern în același timp, iar prim-miniștrii se schimbau mai des decât cămeșele de pe țărani, România în cei 7 ani cît a fost Cuza la domniei, a făcut primii pași ”în viață”.

  A doua decadă este între 1866-1918, perioadă în care doi regi, vorbitori de germană, mai patrioți decît mulți politicieni români actuali, repectiv Carol I și Ferdinand I, au pus bazele modernismului în România.

  A treia decadă începe după Reîntregirea Neamului, adică din 1918 când se realizează unirea – și până la finalul lui 1947, când este alungată monarhia și instalat comunismul. Am avut trei regi, tot pe Ferdinand I, pe Carol al II-lea și pe Mihai I. A fost perioada cea mai prosperă a statului român, timpul în care România s-a ridicat la nivelul statelor mari ale Europei, chiar dacă marea majoritate a românilor o ducea greu, trăiau fără curent, canalizare, dar viitorul se vedea unul frumos și luminos.

  A patra decadă este între perioada 1947-1989, perioada comunistă, cea în care s-a distrus vechea clasă socială, s-a reconstruit țara, dar s-a creat și o nouă clasă socială, politică, antiromânească, care a făcut tranziția între comunism și capitalismul de astăzi. Constantin Ion Parhon, Petru Groza, Ion Gheorghe Maurer, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Chivu Stoica și Nicolae Ceaușescu au fost principalii lideri comuniști.

  A cincea perioadă de dezvoltare a României, cea după Decembrie 1989 , în care ne încadrăm și astăzi este una mult mai dură din punct de vedere social, emoțional. Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis au fost comuniștii care au făcut tranziția, dar care ne-a ținut legați de sărăcie.

  Ca să fie un „succes” garantat, primul guvern democrat, cel condus de Petre Roman, a început o privatizare dezastroasă sub pretextul că tot ceea ce a construit comuniștii nu este bun, profitabil și de viitor. Petre Roman practic a început să nenorocească premeditat economia României, iar mai departe, a fost o continuare a răului. Pot să afirm, fără să greșesc, că toți prim-miniștrii pe care i-a avut țara noastră după Decembrie 1989 au jurat să distrugă România, altfel nu-i înțeleg cum de au guvernat așa de prost.

  România, după mai bine de 31 de la Revoluția din Decembrie 1989, nu a trecut de faza de tranziției de la comunism la capitalism. Noi ne află într-o zonă încă periculoasă, care ne ține legați de trecut cu slabe șanse la o viață mai bună sau de a promova în viitor. Exact ca și cu Schengen. Suntem membrii UE, buni de muncă și de dat bani, dar fără să avem facilități multiple din cauză că nu am intrat în Schengen.

  Dan Şarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.