Dr. Claudiu Cobuz
Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice
Lector universitar
Doctor în ştiinţe medicale
Am auzit cu toţii că ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici, dar această afirmaţie este o simplificare grosolană şi periculoasă a faptelor. Multe dintre lucrurile care nu te ucid te pot răni pe viaţă.
Cercetări recente despre „dezvoltarea post-traumă” relevă când şi de ce se transformă oamenii în timpuri dificile şi ce poţi face astfel încât să fii pregătit pentru o traumă sau ce poţi face pentru a trece peste una. De asemenea, ni s-a mai spus să cultivăm virtutea în noi, pentru că virtutea este propria ei recompensă, dar şi această afirmaţie este o simplificare exagerată. Conceptele de moralitate şi virtute s-au îngustat de-a lungul secolelor, dar ideile antice despre virtute şi dezvoltare morală îşi găsesc locul în zilele noastre.
Întrebarea este asupra sensului vieţii: De ce unii oameni găsesc sens, împlinire şi un scop în viaţă, în timp ce alţii nu pot? Încep cu ideea potrivit căreia există o latură verticală, spirituală a vieţii umane.
Fie că se numeşte nobleţe, virtute sau divinitate, fie că Dumnezeu există sau nu, oamenii percep pur şi simplu sacralitatea, sfinţenia şi bunătatea ca inerente altora şi naturii. Ce vor oamenii să spună când întreabă „Care este sensul vieţii?” Cuvinte de înţelepciune, sensul vieţii, poate chiar răspunsul căutat de bibliotecarii lui Borges – toate aceste lucruri poate trec peste noi de zeci de ori pe zi, dar nu se pot împământeni dacă nu ne facem timp să le savurăm, să le punem în aplicare, să le punem la îndoială, să le îmbunătăţim şi să le corelăm cu viaţa noastră.
Odată ce Întrebarea „Care este sensul vieţii?” este reformulată pentru a însemna „Spune-mi ceva care mă lămureşte în privinţa vieţii”, se pare că există două subîntrebări specifice la care oamenii doresc răspunsuri pe care le consideră edificatoare. Prima poate fi numită întrebarea despre scopul vieţii : ” Care este scopul pentru care fiinţele umane au fost puse pe pământ? De ce suntem aici?” A doua sub-întrebare este întrebarea legată de sensul în cadrul vieţii: ” Cum ar trebui să trăiesc? Ce ar trebui să fac pentru a avea o viaţă bună, fericită, împlinită şi plină de sens?” Cele două întrebări pot fi separate. Prima face referire la viaţa din exterior; priveşte oamenii, pământul şi stelele ca pe nişte obiecte – De ce există toate? – şi la ea au răspunsuri pertinente teologii, fizicienii şi biologii. A doua întrebare priveşte viaţa din interior, ca subiect – Cum pot găsi o semnificaţie sau un scop? – şi la ea au răspuns pertinent teologii, filozofii şi psihologii . A doua întrebare este mai degrabă empirică – o întrebare care poate fi examinată prin mijloace ştiinţifice. De ce unii oameni duc vieţi pline de pasiune, angajament şi înţeles, în timp ce alţii simt că vieţile lor sunt goale şi lipsite de sens?
Străvechiul simbol chinezesc yin şi yang reprezintă valoarea echilibrului fluctuant între principii aparent opuse. Aceasta nu este doar o idee orientală; este o Idee Măreaţă – se consideră adesea, de exemplu, că ştiinţa şi religia se opun una alteia, dar, după cum am demonstrat, este nevoie de adevărurile religiilor antice şi ale ştiinţei moderne pentru a se ajunge la o înţelegere cuprinzătoare a naturii umane şi a condiţiilor stării umane de satisfacţie.
Dr. Claudiu Cobuz este un medic remarcabil si un profesionist uimitor cu o inima mare! Trebuie sa va spun ca il admir pentru modul in care atinge vietile pacientilor si forta cu care si-a pus inteligenta sa lucreze pentru intelegerea si vindecarea diabetesului. Ii sunt recunoscatoare pentru contributia sa remarcabila in domeniul medicinii si sunt incantata ca am beneficiat de expertiza sa.