CE ESTE SĂNĂTATEA?

    0
    268

    Dr. Claudiu Cobuz
    Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice
    Doctor în ştiinţe medicale

    Dacă ne-am opri o clipă la înțelepciunea poporului român am putea constata că, pornind de la simplu salut pe care și-l adresează oamenii zilnic între ei, apar formulări ca: „Sănătate!”, „Mergi sănătos!”, „Hai noroc și sănătate!”, „Să fiți sănătoși!”, „Să vă dea Dumnezeu sănătate!”, „rămâneți sănătoși!”, „Umblați sănătoși!”, „ Bine-ai venit sănătos!”, „Bine te-am găsit sănătos!”, iar derivatele lor putând continua, sănătatea devenind necesară și unică.

    În aceeași notă de subscriere a binelui cu sănătatea, sunt elocvente și proverbele și zicătorile care se remarcă prin mesaje ca: – Sănătatea e o mare avere. (proverb arab); – Sănătatea e mai importantă ca obiceiurile religioase. (proverb indian); – Sănătatea e temelia bogăției. (proverb persan); – Pentru omul sănătos în fiecare zi e sărbătoare. (proverb turc); – Medicul te vindecă de boală, dar nu și de moarte; el e ca acoperișul care te apără contra ploii, dar nu și contra trăsnetului. (proverb chinezesc), toate regăsindu-și chintesența în dictonul latin: „Mens sana in corpore sano”(Minte sănătoasă în corp sănătos).

    După acest imaginar periplu psiholingvistic privind elementul de sănătate, îl putem identifica alături de starea de bine, care are următoarele caracteristici: a)- acceptarea de sine – atitudine pozitivă față de propria persoană, acceptarea calităților și defectelor personale, percepția pozitivă a experiențelor trecute și viitoare; b)- relații pozitive cu ceilalți – încredere în oameni, socialul, intim, nevoia de a primi și a da afecțiune, atitudine empatică, deschisă, caldă; c)- controlul – sentimentul de competență și control personal asupra sarcinilor, își creează oportunități pentru valorizarea nevoilor personale, face opțiuni conform cu nevoile proprii; d)- sens și scop în viață – direcționat de scopuri de durată medie și lungă, experiența pozitivă a trecutului și relevanța viitorului, convingerea că merită să te implici, curiozitatea; e)- dezvoltarea personală – deschidere spre experiențe noi, sentimentul de valorizare a potențialului propriu, capacitatea de autoreflexie, percepția schimbărilor de sine pozitive, eficiență, flexibilitate, creativitate, nevoia de provocare, respingerea rutinei.

    „Sănătatea nu este totul”, a spus cineva, „însă, fără sănătate, totul este nimic”. Iar filozoful german Schopenhauer afirma: „Nouă zecimi din fericirea noastră se bazează pe sănătate”. Sănătatea poate fi comparată cu un miraj: o putem atinge, dar niciodată n-o deţinem în totalitate. Sănătatea nu e ceva ce poţi poseda, ci un proces; e o cale de a fi. Niciodată nu putem spune „sunt absolut sănătos”, ci putem fi mereu în mers, în înaintare, căutând să atingem o ţintă care, în sine, e de neatins.

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.