Dr. Claudiu Cobuz
Medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice
Doctor în ştiinţe medicale
Timpul este intim legat de sentimentul propriei noastre existente. Simțim noi înșine, ne schimbam, si vedem cum toate care ne înconjoară se nasc, se transforma si pier. Oricât de durabil ar fi ceva are totuși limite in timp: fiecare om, casele, regimurile politice, piramidele sau alte asemenea construcții menite să înfrunte veacurile, stelele și galaxiile își vor afla la un moment dat sfârșitul. Prin aceasta schimbare neîntreruptă, ceea ce va fi devine prezent, iar ceea ce este prezent devine trecut.
Mecalit din Effes este primul filosof grec care a intuit in mod acut devenirea tuturor celor ce sunt in timp. Astfel el spune ca nu ne putem scufunda de 2 ori în același rău, fiind că între cele 2 momente râul s-a schimbat si nu mai e identic cu cel din primul moment. Toate schimbările se petrec in timp. Un eveniment se întâmplă înaintea altuia sau după acela; intre 2 evenimente se scurge un timp mai lung sau mai scurt. Așadar, se poate vorbi despre timp într-un prim sens: 1.Pentru a marca perioada scursa intre 2 evenimente “A trecut mult timp de când nu te-am văzut” spune cineva; prin aceasta afirmam ca perioada dintre 2 evenimente este (sau ni se pare lungă). Tot așa folosim cuvântul timp pentru a marca perioada unui an, o epoca istorica (exemplu: “timpul primaverii, timpurile moderne) 2.Al 2-lea sens: zicem ca evenimentul se întâmplă în timp. Prin timp intelegem acum nu o perioada dintre 2 evenimente, ci un fel de mediu in care se întâmplă acestea: așa cum consideram spațiu ca un mediu în care putem localiza un obiect sau un eveniment tot așa încercam să localizam acel obiect sau eveniment în timp (in mecanica o particula este localizata cu ajutorul celor 3 coordonate spațiale și al unuia temporal). 3.Ca timp fizic; când stăm și așteptăm pe cineva sau când trebuie să lucrăm ceva pana la o anumita ora, avem sentimentul puternic al trecerii timpului: el se scurge inexorabil pe lângă noi tot așa cum, atunci când mergem cu trenul, se scurge peisajul de lângă geamul vagonului. 4.Ca experiență subiectivă. In mod obișnuit noi suntem de acord ca timpul se scurge continuu și uniform. Dar, subiectiv, noi resimțim altfel trecerea timpului: fiecare dintre noi a putut să constate că în anumite situații unele intervale de timp ne apar mai scurte sau mai lungi decât sunt in realitate.
Dar ce este timpul? Întrebarea este întrucâtva paradoxală fiindcă timpul este esențial pentru viața noastră, oamenii știu intr-un anumit sens ce este timpul: daca discutam cu cineva despre timpul care a trecut intre 2 evenimente, știm că interlocutorul înțelege despre ce vorbim. Însă, pe de alta parte, îndată ce încercam sa vedem ce înseamnă timpul, suntem confruntați cu numeroase dificultăți.