Avem speranța că după schimbarea puterii la Consiliul Județean Suceava, acea mostruozitate intitulată Depozit Ecologic de pe Mestecăniș, care în realitate se vrea o groapă de gunoi construită pe un vâr de munte, să nu se finalizeze.
Cel mai frumos și bine documentat material a fost scris de către gazetarii de la Monitorul de Dorna, pe care noi, verzii suceveni, îl redăm mult mai retrâns.
”Cine a construit depozitul?
Depozitul de deșeuri din Pasul Mestecăniș face parte din „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din Județul Suceava”. Construcția sa a fost autorizată prin Autorizația de Construire nr. 39/03.10.2012, emisă de Consiliul Județean Suceava. Beneficiar al Autorizației de Construire este Consiliul Județean Suceava.
Unde este construit depozitul?
Depozitul de deșeuri este amplasat în Pasul Mestecăniș, la o altitudine de circa 1.100 de metri, cu o înclinație de aproximativ 25%. Are o suprafață de 56.055 metri pătrați, din care suprafața efectivă de depozitare este de 43.882 de metri pătrați. Depozitul este proiectat să funcționeze pentru o durată de 25 de ani, are o singură celulă de depozitare cu o capacitate de 390.000 de tone (352.500 metri cubi); aceste date sunt extrase din raportul la studiul de impact asupra mediului.
Depozitul este situat la o distanță de 40,9 metri față de drumul european E576 în punctul cel mai apropiat și la o distanță de 66 de metri de calea ferată (distanța între punctul final al cascadei de deversare a levigatului epurat și axa liniei de cale ferată pe direcția de curgere).
La distanța de sub 1.000 de metri față de corpul depozitului se află 25 de construcții, dintre care trei cu destinație turistică (regim de odihnă/recreere, întrucât reprezintă pensiuni/restaurante și zone de camping), un magazin de suveniruri și 21 de locuințe. Cea mai apropiată construcție cu destinația de locuință se află la o distanță de numai 462,2 metri, în direcția nord-vest față de corpul depozitului de deșeuri.
Cine deține terenul pe care este construit depozitul de deșeuri?
Depozitul este realizat pe terenul aflat în raza teritorială a comunei Pojorâta, sat Valea Putnei. Terenul a fost solicitat de Consiliul Județean Suceava prin Adresa nr. 2826/13.03.2007 („acceptarea ca o suprafață minimă de 10 hectare din zona Mestecăniș, aflată în proprietatea comunei Pojorâta, să fie destinată construirii depozitului ecologic zonal de colectare a deșeurilor municipale din zona de vest a județului”).
Solicitarea are la bază recomandarea realizată de o comisie de specialiști din cadrul Consiliului Județean Suceava. Consiliul Local Pojorâta a aprobat atribuirea a 5 hectare de teren prin HCL nr. 14/15.03.2007 și a încă 4 hectare prin HCL nr. 75/25.08.2008. Prin HCL nr. 64/2010 s-a decis din nou „darea în administrarea Consiliului Județean Suceava a suprafeței de 9 hectare de teren, proprietatea publică a comunei Pojorâta, identificat conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pentru construcția obiectivului de investiții Depozit Ecologic Pojorâta” și se abrogă cele două hotărâri anterioare.
HCL nr. 64/2010 a fost anulată prin Decizia nr. 182/28.01.2016 a Curții de Apel Cluj, instanța arătând că această hotărâre a fost adoptată fără informarea și consultarea prealabilă a cetățenilor. Instanța a arătat că informarea și consultarea populației trebuie să fie concretă și efectivă și trebuie desfășurată înainte de demararea proiectului propus spre realizare.”
Dan Acibotăriţă, preşedinte al Partidului Verde
Filiala jud. Suceava