COMUNICAT DE PRESĂ

  0
  212

  Partidul Verde filiala județeană Suceava cere guvernului, mai ales ministrului Vîlceanu, să spună public ce soluții au pentru ca România să nu se mai împrumute cel mai scump din UE.

  În pofida creșterii economice de care ați tot vorbit domnilor guvernanți, România are un rating de țară la limita solvabilității (BBB-) și se împrumută în continuare la dobânzi foarte mari.

  România este campioana europeană la creditele scumpe pe termen lung, mult peste nivelul la care se împrumută celelalte state excomuniste, nemaivorbind de cele vestice din UE.

  La nivelul lunii august nivelul dobânzilor pe termen lung este de 3, 72% pe an, mult peste media europeană de 0, 23%, cât și peste cea regională.

  Conform Eurostat, costul pentru finanțarea datoriei românești este cu cca. 1%  peste nivelul la care se împrumută guvernul de la Budapesta și de peste două ori mai mare decât costurile  Poloniei și Cehiei.

  România înregistrează cel mai rapid ritm de creștere al costurilor de împrumut, de aproape 0,8 % în ultimele opt luni, față de 0,7% Ungaria, 0,5%Cehia și 0,3 % Polonia.

  În ceea ce privește deficitul bugetar, România a înregistrat cea mai mare diferență din zona Europei centrale și de est între veniturile și cheltuielile statului în 2020, de 9,2% din PIB,  fiind prognozat un nivel de  7,2% din PIB în acest an, cu mențiunea că există însă destule analize care fac un prognostic mai nefavorabil.

  Referitor la deficitul de cont curent, România este singura țară din regiune care înregistrează un deficit de cont curent, de 5,2% din PIB în 2020.Toate celelalte țări sunt fie la 0 (Ungaria) fie la 3,5, respectiv 3,6 (Polonia și Cehia).

  Inflația se află în România pe un trend ascendent datorită dinamicii accelerate a creșterii cererii peste care se suprapune, în mod nefericit, criza prețurilor la energie.

  Toți acești indicatori: deficitul bugetar, deficitul de cont curent, inflația, la care România stă prost și foarte prost, înhibă apetitul investitorilor, crescând automat costurile de finanțare a datoriei țării noastre.

  De asemenea, noi, verzii suceveni am constatat că în județul Suceava în afară de o simulare de ceartă dintre liderii județeni ai PNL și PSD nimic nu se întâmplă bine pentru populației.

  Acești doi indivizi, care ne care conduc din spate destinele noastre, niciodată nu au criticat furtul de lemn din pădurile din Bucovina sau din țară și nici acea rușine națională construită pe Mestecăniș intitulată groapa de gunoi, semn că sunt de partea răului.

  Dan Acibotăriţă, preşedinte al Partidului Verde

  Filiala jud. Suceava

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.