COMUNICAT DE PRESĂ

  0
  371

  Sub titulatura ”Cifre relevante din prespectiva ”sinuciderii” climatice în România”, Partidul Verde filiala județeană Suceava prezintă o statistică, întocmită de CESTRIN, care ar trebui să ne pună pe gânduri.

  În România grație Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN)  care aplică metodologia europeană EMEP / EEA- air pollutant emission inventory  avem posibilitatea să aflâm în mod real care este impactul asupra  amprentei de carbon generat de consumul de carburant pe întreaga rețea de drumuri naționale și autostrăzi din administrația Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

  Prima analiză ne arată ca primii kilometri din Autostrada București – Pitești (A1) precum și câteva zone din Centura Capitalei precum și zona Arad se numără printre sectoarele de drumuri cu cele mai mari emisii poluante.

   Iata cifrele:
  – Consumul de carburant, motorină și benzină, la nivelul unei zile, pe întreaga rețea de drumuri naționale din administrația CNAIR inclusiv autostrăzile, este de aproximativ 15,14 milioane litri. Tot acest consum de carburant se transformă în diverse tipuri de emisii poluante.
  – Consumul de carburant, motorină și benzină, la nivelul unui an, pe întreaga rețea de drumuri naționale din administrația CNAIR inclusiv autostrăzile, este de aproximativ 5,53 miliarde litri.
  – Consum zilnic de motorină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – 11,94 milioane litri.
  –  Consum anual de motorină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – 4,36 miliarde litri – (78,87 % din totalul de combustibil consumat anual) ;
  – Consum zilnic de benzină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – 3,2 milioane litri.
  – Consum anual de benzină pe rețeaua de drumuri naționale (inclusiv autostrăzi) – 1,17 miliarde litri – (21,12 % din totalul de combustibil consumat anual).
  – Consum zilnic de motorină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – 10,69 milioane litri.
  – Consum anual de motorină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – 3,90 miliarde litri.
  – Consum zilnic de benzină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – 2,88 milioane litri.
  – Consum anual de benzină pe rețeaua de drumuri naționale fără autostrăzi – 1,05 miliarde litri.
  – Consum zilnic de motorină pe rețeaua de autostrăzi – 1,254 milioane litri.
  – Consum anual de motorină pe rețeaua de autostrăzi – 457 milioane litri.
  –  Consum zilnic de benzină pe rețeaua de autostrăzi – 0,32 milioane litri.
  – Consum anual de benzină pe rețeaua de autostrăzi – 117 milioane litri.
  –  89,6 % din consumul de carburant total anual/ mediu zilnic se realizează pe rețeaua de drumuri naționale, exclusiv autostrăzi. Doar 10,4% din consumul de carburant total anual/ mediu zilnic este aferent autostrăzilor

  Precizăm că toate datele privind consumul sunt corelate, inclusiv se ține cont de faptul că pe un drum aglomerat există o viteză de deplasare mai mică și un consum mai mare (CESTRIN).

  Dan Acibotăriţă, preşedinte al Partidului Verde

  Filiala jud. Suceava

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.