CUVÂNT ÎNAINTE

  0
  130

  Sintagma a venit ca o ploaie repede de vară.

  Scrisesem un catren, scrisesem câteva, și dintr- o dată a venit cuvântul care mi s-a părut potrivit.

  După DEX, pilula nu este altceva decât o tabletă (o pastilă), pe care o ia omul cuprins de o boală, pe cale bucală, pentru înbunătățirea stării de sănătate.

  Nu prea încântat de revelația avută, scotocind prin modurile genului liric (că oricum o dam ,,calculatorul “ meu încropea numai versuri), până la urmă am realizat că sintagma este tocmai potrivită pentru ce voiam eu, anume să realizez sinteze cât mai succinte asupra stărilor de lucruri care ne înconjoară, ne domină, făcâdu-ne pe cei mai mulți dintre noi să reacționăm. A intra în hățișul genului epic, (cu modurile lui raportate la scop: eseu, reportaj- a excelat Geo Bogza, moment- specie inițiată de I.L. Caragiale, cronică, poveste, povestire, tabletă- specie inițiată în literatura română de Tudor Arghezi), față de ce mi- am propus, desigur era o aventură literară, care nu și- ar fi atins ținta, mai ales că, un studiu recent apărut, învedera că numărul cititorilor din România este în scădere cu peste 10 procente, față de vremurile trecute.

  Pe de altă parte, abordând lucrurile, faptele, situațiile, doar în câteva versuri, am reușit să fac ordine prin zecile, sutele de notițe adunate în ultimii vreo 10 ani și cărora nu știam, pur și simplu, să le dau viață într-o formă simplistă, neobositoare, căci una e să citești o pagină cu vreo 30 de rânduri, și alta e să citești aceeași pagină, cu aceleași informații, doar în 4, 8, 16 versuri, șlefuite într-atât, încât să aibă o muzicalitate plăcută urechii avizate, transmițând, totodată mesajul.

  Cu alte cuvinte, vrând a reține cât mai mult, pilula ar fi pastila de care este nevoie pentru a ieși, cu bine dintr-o situație neplăcută, ori pentru a căpăta energia necesară schimbării unor stări de lucruri.

  PILULA , credem că este genul literar care repară (ar trebui să repare!) situațiile create in societate, de regulă de oamenii politici și mai puțin de cei din marea mulțime, spre deosebire de epigramă care ,,mușcă” direct persoanele vizate, creând starea de ilaritate, de bună dispoziție. Nu este poezie, în sensul adevărat al cuvântului, stilul fiind prozaic, mijloacele de stil, apar sporadic și cu totul întâmplător.

  Pilula vremurilor, se dorește a fi un gen literar nou, care cere din partea cititorului o ancorare continuă în realitățile vremurilor pe care le trăim: locale, naționale și internaționale, altfel, majoritatea pilulelor vor rămâne ca necunoscuta X dintr-o ecuație de gradul I.(de observat notarea datelor când în spațiul public au apărut știrile care fac obiectul pilulei, la modul sintetic- ușor de cunoscut și de memorat, pentru a fi în cunoștință de cauză).

  Citiți, memorați, interpretați, exprimați convingeri și opinii, faceți conexiuni, adică într-un cuvânt înțelegeți noul termen- LITERAȚIA- metodă nouă de predare în învățământul românesc! (și peste toate, luați aminte la prelegerile ce conțin chintesența unor studii serioase, începute din anii de școală primară- cu teze și evaluări, și continuate apoi la cele mai înalte nivele, cum ar fi expunerile președintelui ACADEMIEI ROMÂNE, IOAN AUREL POP).

  Nu în cele din urmă, călăuză să ne fie și învățăturile!
  Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, ÎPS TEOFAN, care la sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, a făcut apel la necesitatea în viețile noastre și a unui ,,POST DIGITAL”- abstinența digitală, într-o lume asaltată de prea multe informații și tehnologie complexă, iar ÎPS Calinic, manifestând apropiere și dragoste creștinească față de enoriașii din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, răspunde cu blândețe monahicească întrebărilor care i se pun de către unii credincioși.

  ROSTURI VECHI și NOI

  Toate-n lume au un rost;
  Și vremurile care-au fost.
  Dați-ne vremurile-acelea,
  Cu cei bun întru acestea,
  Și vom mișca România,
  De s-o duce-n lume vestea!

  2.CĂPĂTUIALĂ

  Ce bine știe, câte unul, să se-nvârte,
  Mai bine ca în hora din bătrâni,
  Fără prea mult efort, ia parte la ciozvârte,
  De la prieteni, temporar, noii stăpâni!

  3.ROATA PANORAMICĂ

  Roată, roată, și iar roată,
  Turiștii ne-aduci de-ndată,
  Mândru e cel ce te poartă!
  De tine nu se dezbară,
  Nici se face de ocară,
  Că-i dorință de la gloată!

  19 ianuarie 2022 Marian Săvescu

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.