Divinul folclor românesc

  0
  107

  Pot spune, fără să greșesc, că folclorul românesc este unic, divin, superb!

  Dacă suntem printre codașii Europei sau a lumii la multe capitole, cum ar fi: nivelul de trai, salariul minim pe economie, la educație, sănătate, etc., totuși la ceva suntem chiar primii și o spun cu toată responsabilitatea. Suntem numărul unu la tradiții, obiceiuri populare, dansuri și cântece populare, într-un cuvânt la folclor.

  Foclorul românesc este cea mai pură creație a poporului român, mai exact a țăranului român.
  Diversitatea folclorului românesc este atât de mândră și de înțeleaptă, încât nicio națiune din lumea asta nu ne poate egala sau întrece.

  Ascultați o doină și veți înțelege prin ce suferințe au trecut strămoșii noștrii. Mergeți la o înmormântare la țară, ascultați bocetele care reflectă trăirile, simțirile românilor.

  Mergeți la o nuntă, la un botez și veți simți bucuria cu care se formează noul cuplu, viitorul. Sunt momente unice cu care ne-am mândrit secole de-a rândul.

  O horă, făcută-n sat, nu echivalează cu nicio altă plăcere oferită de, să zicem, zilele unui oraș sau comună.

  Acestea sunt trăirile reale ale națiunii noastre. De la naștere și până la moarte, țăranul român a știut foarte bine cum să așeze fiecare moment din viață.
  Niciodată nu a uitat să se bucure, să se distreze, cum niciodată nu i-a uitat pe cei plecați.

  Mai dau un exemplu. Județul Suceava are o diversitate în folclor, tradiții populare și costumație tradițională, miraculos de uimitor. Cu un alt costum se îmbracă cei din zona Humor față de cei din zona Zvoriștea. Sunt la fel de chipeșe și de frumoase, dar au particularități.

  Din nefericire, dacă nu suntem atenți la ce comoară avem acasă, riscăm să o pierdem și pe asta. Nu trebuie dat vina pe influențe venite de la turci, americani, austrieci, etc., din simplul motiv că nu ei ne forțează să renunțăm la trecut, ci chiar noi, cu mânuța noastră, îngropăm tradițiile și obiceiurile populare românești.

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.