În vara lui 1994 se retrăgeau ultimii militari sovietici din fosta Republică Democrată Germană.
Regretatul cancelar german, domnul Helmut Kohl, Bunul Dumnezeu să-L odihnească în pace, artizanul unirii Germanie (după căderea Zidului Berlinului din 1989), a avut două mari probleme după unificarea Republicii Democrate Germane (RDG) cu Republica Federală Germania (RFG). Și anume: înfăptuirea unei echilibrări economico-financiare între partea fostă socialistă cu cea capitalistă și soldații sovietici cantonați pe vechiul amplasament din RDG.
Prin înțelepciunea și banii oferiți de către cancelarul german din acea perioadă, domnul Helmut Kohl, undeva la 16 miliarde de mărci (DM) cei peste 100.000 de militari, alți spun un sfert de milion de soldați ruși, sunt trimiși acasă, adică în vechiul URSS.
Țin minte că domnul Helmut Kohl a promis, pe lângă compensații financiare, că le va construi militarilor sovietici locuințe în Rusia și le va plăti pe o perioadă de timp o anumită soldă sau compensații financiare.
După ce pacea se va instaura in Ucraina, Europa va mai avea un pas de trecut. Demilitarizarea sau lăsarea la vatră a cel puțin un milion de soldați ucraineni. Este foarte greu de realizat acest lucru. Impune un buget uriaș și o motivare la fel de uriașă. Practic trebuie să calmezi cea mai mare armată operațională din Europa, inevitabil după cea din Rusia.
Se știe faptul că soldatul ucrainean nu este atât de disciplinat, iar după încheierea războiului din Ucraina dacă un corp de armată (adică cam 30.000 de soldați) se va supăra pe viață și va hotărî să umble pe la marginea Europei ce se va întâmpla? Sigur vor fi ceva emoții! Mai ales că Europa nu mai are un politician de calibru domnului Helmut Kohl.
Dan Șarpe