Frumusețea județului Suceava

  0
  246

  Frumusețea județului Suceava constă în: peisajul mirific, tradițiile, obiceiurile populare și prin unicitatea mănăstirilor.

  Peisajul mirific.

  Județul Suceava are parte de munți mândrii acoperiți de păduri bogate și prietenoase, dar care sunt tăiate sistematic de parcă cineva ar dori să le extermine pe toate într-un timp relativ scurt.

  După ´90 am bătut cu pasul multe păduri din Bucovina. Am văzut cum au dispărut sute de copaci de diferite mărimi, iar în loc lor, după ani de zile, datorită naturii au ieșit puieți deși, atât de deși încât cu greu îți mai faci loc.  

  Am văzut, la începutul democrație, pe malurile apelor, zeci și zeci de movile cu rumeguș, până în 2003 era o problemă, dar după venirea austriecilor rumegușul s-a deplast spre ei.

  Am văzut cum natura de multe ori a rupt sute, mii, de copaci prin pădurile județului, iar acest lucru a reprezenta o mare pomană pentru traficanții de lemn.

  Am mai văzut cum oamenii sătui de promisiunile politicienilor români, inclusiv a domnului Iohannis în CSAT, au ieșit în stradă să facă ceva pentru a stopa defrișările și furturile din pădure.

  Am văzut, cu o mare bucurie, cum un bucovinean adevărat, cu un nume de sfânt, Daniel, s-a ridicat pentru a apăra viața copacilor. Frica i-a cuprins pe cei care aveau ca și activitatea uciderea codrilor din județul Suceava.   

  Am mai văzut, cu mâhnire, cum un președinte de consiliul județean niciodată, dar niciodată nu a luat apărarea codrilor din Bucovina, iar acest lucru doare, doare enorm de mult, mai ales când știi că acel șef este de profesie inginer silvic.

  Tradițiile, obiceiurile populare.

  Fiecare zonă, comună, sătuc din județul Suceava are o tradiție unică. Nicăieri în lumea asta nu ai să găsești așa ceva, folclorul de la noi este înălțător de frumos și cu o particularitate aparte, specială, iar acest lucru ne arată cât de pricepuți și de inteligenți au fost creatorii folclorului, adică țăranii.

  Dacă te duci spre zona Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Salcea, Cornu Lunci, Adâncata, Dărmânești sau Cacica ai să vezi o diversificare a portului, o diversificare a obiceiurilor.

  Unicitatea mănăstirilor.

  Județul Suceava este înconjurat, apărat și de valorile creștine, de mănăstrire unice și vestite în toată lumea.

  Albastru de Voroneț, Putna, sunt la fel de cunoscute ca și Dracula, Nicolae Ceaușescu, Nadia Comăneci sau Gheorghe Hagi.

  Puterea credinței ne-a ținut uniți, iar acest lucru trebuie continuat.

  Județul Suceava a fost înzestrat de Bunul Dumnezeu de multe lucruri frumoase, îi mai lipsește o minte limpede pentru a ne conduce bine.

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.