Am observat, în ultimii ani, că furtul de lemn a devenit un sport național.
Bine, nu-i practicat de mulți români, ci de un anumit segment, mai bine spus de elitiștii sprijiniți necondiționat de clasa politică românească.
Din experiența mea pe această zonă, am spus-o de multe ori și o mai spus fără să ezit: dacă s-ar dori să se stopeze cu defrișările ilegale sau cu furtul lemnului, statul ar termina aceste aspecte negative în cateva zile, dar statul s-a pliat cu hoții de lemn, statul îi protejează pe hoții de lemn care acum au ajuns de talie națională sau internațională.
Statul nu are nevoie de activiști pentru a-și face ordine în pădure, statul, prin serviciile pe care le are, știe cine este activistul onest sau nu, de unde provine el, cu ce se hrănește, cine este hoțul și cine este politicianul care se îmbogățește din buzunarul hoțului, dar pe stat încă nu-l înteresează aceste aspecte. Statul o duce bine, nu este obligată să facă multă treabă, se distrează, lemnul dispare, iar nenorocirile sunt acasa la noi.
La finalul acestei săptămâni am văzut cum, un activit de lemn (eu așa-i spun) și doi activiști Greenpeace, au fost bătuți în pădurile din Bucovina.
Cum este și normal, a venit un val de furie din partea populației, s-a solicitat anchete peste anchete, în urma unui control fulger Garda Forestieră a spus că în acea zonă, unde s-a întâmplat regretatul incident, nu a găsit ceva care să indice că proprietrul pădurii private a încălat legea, iar toate acestea te face să gândești că acolo este ceva putred la mijloc. Bine, adevărul sigur va ieși la suprafață într-o zi, chiar dacă nu va fi unul oficial, ci doar la radio șanț.
În toată această poveste am urmărit un lucru, reacția președintelui Partidului Național Liberal filiala județeană Suceava, Gheorghe Flutur și cea a lui Ioan Stan, președintele Partidului Social Democrat filiala județeană Suceava. Știți care a fost? Zero. O tăcere, o tăcere acuzatoare care îmi întărește anumite chestiuni legate de lemn-furt- hoți. Se pare că liderii unor partide puternice din România au o dragoste nemărginită față de hoții de lemn.
Iarăși am mai observat cum prefectul de Suceava a fost mut un timp, probabil că de frică să nu-și piardă privilegiile. Este groaznic de dureros să vezi cum un reprezentat al guvernului, lipsit de experiență administrativă, ci doar loial unui grup de săgeți, să nu miște pentru binele populație și respectarea legii.
Dacă toți activiștii de mediu din județul Suceava doresc să se oprească furtul de lemn, atunci haideți să ne unim, să formăm un întreg și să aducem pe masa Parlamentului României o lege care să pună ordine pe acest palier, să obligăm unele instituții care simulează munca atunci când merg în pădure, să lucreze pentru viitorul poporului român. Dacă numai se mimează dorința de dragoste pentru pădure, iar în realitate se urmărește numai numărul de like-uri, numărul de viziualizări, obținute pe rețelele de socializare plus o viață liniștită, cu ceva parale în buzunare, atunci stați fiecare pe cont propriu, dezbinați, dar cu satisfacții personale împlinite.
Dezbinarea, orgoliile, aduc numai mici avantaje individuale, dar fără succes.
Succesul stă în unire.
Dan Șarpe