Istoria, o poveste care mai trebuie citită

    0
    583

    Istoria României este o poveste plină de eroi, de sacrificii, de perioade zbuciumate, de patriotism, de iubire, de credință, de familie, de umilințe și de trădări.

    În afară de Biserică și de zona unde domnitorii aveau un interes, cartea, știința a lipsit cu desăvărșire din trecutul poporului nostru. Se spune că în timpul Marelui Război, analfabetismul era la cote mari în armata română, depășea 90%, ceea ce ne arată că noi, românii, am fost lipsiți de educație.

    Intereseul românilor pentru carte a fost mare, dar din nefericire nu am avut acces la școli, ne-a fost interzis acest lucru, iar asta s-a văzut și în evoluția noastră ca națiune.

    Ardealul, de exemplu, este cu mult în fața Moldovei, mai dezvoltat din simplu motiv că ardelenii au avut parte de școli, bine nu în limba română și nu oricine. Erau acceptați și români, dar numai cei care renunțanu la ortodoxie, își schimbau numele sau erau în serviciul ungurilor, austriecilor ori a bisericii.

    Izvoarele scrise ale noastre sunt sărace, multe din informații le găsim doar în arhivele marilor imperii, adică la turci, austrieci, ruși, unguri, italieni, francezi, Vatican, practic toate aceste informații pot ascunde un adevăr sau au fost scrise la comandă.

    Astăzi, istoria noastră nu mai reprezintă un interes pentru clasa politică, iar ceea ce-i trist, nici pentru școli, locul unde trebuie să existe o continuitate, o normalitate pe acest palier.

    Tot astăzi Istoria României se modifică, din două motive, unul că timpul lucrează la așa ceva, iar cel de-al doilea, se dorește ciopârțirea ei, adică a istoriei. Mai exat se urmărește să se scoată multe capitole unde se promovează patriotismul, iar în locul lor să se adauge o istorie scrisă cu un interes pentru anumite popoare sau grupuri de minorități, cică așa se cere de la Bruxelles sau în alte capitale ale lumii.

    Viața pe care noi, românii am trăit-o în ultimii 30 de ani, pot afirma fără să greșesc, a fost una frumoasă, demnă de invidiat, dacă o comparăm cu istoria noastră, vorba unui prieten, a lui Sebi, ”trăim cele mai frumoase și liniștite clipe, dar mulți dintre noi nu ne dăm seama”.

    Atunci când trăim frumos, mai trebuie să cititm și puțină istorie pentru a înțelege mai bine cine am fost și cine suntem.

    Istoria Românie, cea scrisă, merge mai departe cu sau fără patrioți ori trădători, ea poate fi modificată de anumite influențe venite din interior și exterior, dar niciodată Istoria care se tansmite prin viu grai nu poate fi trunchiată, oricând s-ar dori.

    Dan Şarpe

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.