Istoria și politicianul de astăzi

  0
  263

  Când nu-ți cunoști trecutul, nu poți să-ți conduci viitorul!

  Din punctul meu de vedere este foarte important ca un politician de top să aibă câteva noțiuni de bază din istorie. Istoria reprezintă temelia unui politician, de la ea se construiește totul.

  Sunt convis că după Decembrie 1989 foarte puțini dintre politicienii români au avut habar de istoria României.

  Parlamentul României din anii ’90 era cu mult peste cel de astăzi. Amintesc câțiva dintre ei: Corneliu Copusu, Ioan Rațiu, Radu Vasile, Alexandru Paleologu, Ștefan Radof, Bunul Dumnezeu să-I ierte, Nicolae Manolescu, Stelian Tănase, Mona Muscă, iar ca și corespondenți din 2021 ar fi Dan Barna, Cristian Seidler, Iulian Bulai, Cosette Chichirău, Alina Gorghiu, Raluca Turcan ori Florin Cîțu. Toți pe cei care i-am amintit sunt oameni politici cu orientare de dreapta.

  De curiozitate va sfătuiesc să dați o căutare pe google pentru fiecare nume și să vedeți ce realizări și cunoștințe istorice au parlamentarii din anii ’90 versus parlamentarii de astăzi, iar după, veți înțelege unde a ajuns România sau pe ce mâini a intrat viitorul nostru.

  Din vocabularul politicianului nou a dispărut cuvintele: ”român”, ”patriotism”, ”familie”, ”credință” și au apărut ”ciuma roșie”, ”mumu”, cuvinte neterminate inteligent care prin anii ’90 nu le aveau în vocabular nici Ion Iliescu, nici Corneliu Coposu, dar nici Emil Constantinescu.

  Îmi aduc aminte că am asistat la o discuție mai aprinsă între un reprezentant al PDSR (Partidul Democrației Sociale din România) și unul de la CDR (Convenția Democrată din România), cel de la convenție a folosit cuvântul ”prost” ”ești un prost”. Imediat Corneliu Coposu i-a luat apărarea celui de la PSDR și l-a rugat pe colegul lui să motiveze de ce a folosit acel cuvânt urăt, iar dacă nu demostrează că-i ”prost” să-ți ceară scuze.

  Astăzi scuzele, după o înjurătură, nu mai vin. Eventual, dar nu eventual, în mod sigur, mai apar și alte înjurături după o înjurătură, iar dacă finalul nu-i cu ”mumu, ciuma roși” atunci e ceva ratat sau mai bine spus, e o discuție ratată.

  Istoria și politicianul de astăzi nu mai sunt împreună. Nu se intersectează sau, mă rog, puțin mai apar unul lângă altul, ceea ce ne arată că s-au schimbat oamenii în totalitate, iar dacă vom renunța și la dramul de respect, de cunoaștere, de învățătură, vom ajunge în cel mai scurt timp adevărate nulități.

  Dan Şarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.