Konstantyn Ungureanu-Box, artistul care ne vrea mereu tineri

    0
    111
    Informația suceveană, maestrul Konstantyn Ungureanu-Box și Dan Șarpe
    Informația suceveană, maestrul Konstantyn Ungureanu-Box

    V ineri, 6 septembrie 2024, la ora 13, la Muzeul Bucovinei va avea loc vernisajul expoziției având semnătura Konstantyn Ungureanu-Box, un prieten al Informației sucevene.

    În fața desenelor maestrului, de multe ori vorbele sunt prea sărace, iar din acest motiv las culorile să ne spună mai multe.

    Fiecare tablou al artistului are povestea lui.

    Despre cele pe care le-am așezat aici nu adaug nimic, arta grăiește de la sine, iar pentru început așez domol un interviu.

    ”Pentru mine emblema României ar trebui să fie Eminescu ca Patriarh al Culturii Române și Împărat al Bizanțului.”

    D.Ș.Ce a mai făcut pictorul, profesorul, Konstantyn Ungureanu-Box în ultimii 5 ani, sau cincinalul cum se mai spunea?

    Ce pot face în ultimii 5 ani? De 5 ani de zile sunt un om liber și îmi fac programul foarte întortocheat așa cum îl știu eu, lăsând la o parte învățământul unde consider că am pierdut vremea la catedră.

    D.Ș.Am înțeles că vă pregătiți de o nouă expoziție? Are un număr expoziția?

    Expozițiile mele nu au un număr, așa cum nu număr eu anii pe care-i port, dar știu că începuturile mele sunt vechi de zile ca în Vechiul Testament, iar acum trecând în Noul Testament ca om liber ce sunt aș zice că depășește 80 de manifestări.

    D.Ș.Cum arată imagine artiștilor plastici vizuali în România?

    Imaginea artisticilor plastici arată re-crearea tot timpul. Numai că în timpul prezent este o diversitate enormă care duce la foarte multe confuzii din punct de vedere plastic, estetic și educațional.
    Educația plastică în școli nu mai are un caracter academic nici educațional, ci se practică o educație euristică de joacă cu caracter recreativ. Studiul academic devine o recreație școlară în care produsul final este bun pentru oricine și valabil peste tot. Funcția estetică dispare și rămâne simplu joc al imaginației fără a folosi mijloacele tehnice, plastice, tot ce ține de gramatica limbajul vizual ca studiu și educație de patrimoniu tezaurizat. Se cam calcă totul în picioare fără a cunoaște în amănunt valorile consacrate fiind considerate depășite și dictatoriale. Astăzi profesorul trebuie să fie un simplu om în care să înțeleagă că libertatea vocațională este un dar natural, unul constrâns prin concepte, reguli, principii și mai ales de o atitudine morală estetică. Totul se bazează pe aptitudini și talent. Scopul final ca toți autorii care practică artele vizuale sunt consacrați prin termenul de artiști foarte talentați, dar talentul este o nimica toată.
    Dar fiecare om are talent. Important nu sunt aptitudinile și talentul care sunt doar native, ci cel mai important este inteligența vizuală, inteligența artistică care se bazează pe educație, cultură și moralitate.
    Principiul esteticii în lumea contemporană se bazează pe iluștrii umaniști în înțelesul modern al cuvântului, asta înseamnă să fim renascentiști al timpului nostru.
    Minimalismul și simplificările duc la simplu și ieftin. Pentru că foarte puțini înțeleg ce înseamnă minimalism și simplificare. Oamenii mari sunt de regulă oameni simpli ca manifestări sociale, dar cultura lor este imensă, iar structurile academice îi face într-o lume confuză, confortabilă și necunoscuți în viața de toate zilele.

    D.Ș. Se mai caută arta? Se mai vinde arta?

    Arta se caută! Pentru că este o mare necesitate de cultură, dar cultura se vinde acolo unde trebuie. La case de licitații, prin tranzacții culturale la nivel foarte înalt, cu oameni bogați, mari colecționari și muzee.

    D.Ș. Dacă tot ați amintit de muzee, îmi puteți spune dacă la Suceava se cere înființarea unui muzeu al artă?

    La Suceava se cere de mult un muzeu de artă și o galerie de artă patronată de muzeu. În proiect există așa ceva cu toate măsurătorile și aprobările, dar banii trebuie cerșiți de la Uniunea Europeană. Bani sunt foarte mulți la noi în țară, dar banii sunt folosiți pentru industrie de armament, cumpărând rachete, nave de război, proiectile, avioane, muniți și totul în folosul morții. Nimic pentru sănătate, nimic pentru educație, nimic pentru agricultură, nimic pentru industrie, nimic pentru Academia Română. Totul pentru război. Dar eu știu un singur lucru: că pe noi nu ne atacă nimeni și nicinu suntem în stare ca nație să atacăm pe cineva. Pentru mine emblema României ar trebui să fie Eminescu ca Patriarh al Culturii Române și Împărat al Bizanțului.

    D.Ș. Vreau să intrăm puțin și în politică. Actuala Europă mai are același drum să zicem ca în anii ’90 sau 2000?

    Eu spun că nu! Statele teocratice și suveraniste față de alte state care se consideră democratice fără pic de democrație își vor recăpăta dreptul istoric la cultură, civilizație, religie și teritoriu.
    Europa nu poate fi doar Europa! Europa fără cultura orientală este zero.
    Există un singur continent care poate poate fi denumit civilizație și cultură euroasiatică. Occidentul este doar o pagină, ce-i drept de aur, dar nu leagănul civilizației euroasistice.

    Maestre, vă mulțumesc pentru acest scurt interviu!

    Dan Șarpe

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.