Când am fost la prima ediției a Festivalului Concurs ”La Izvorul lui Ciprian”, am aflat că Ciprian Porumbescu este huțul, iar de loc de la Izvoarele Sucevei.
În literatura de specialitate este trecut ca loc de naștere a lui Ciprian Porumbescu Șipotele Sucevei, din Ucraina, iar numele este Ciprian Golembiowski, când de fapt este Ciprian Holembiowski.
Nu am puterea de a contrazice pe nimeni, doar am așezat ceea ce am auzit.
Omul, înțeleptul, care a pus ”pe picioare” Festivalul Concurs ”La Izvorul lui Ciprian” este profesorul Valentin Marocico.
Anul trecut, mai exact în vara lui 2023, l-am cunoscut pe violonistul, profesorul Valentin Marocico, iar de atunci s-a închegat o colaborare.
Prin intermediul domnului Marocico am cunosc o față frumoasă a folclorului din Bucovina, cel din zona huțulilor. Și vă spun, este unul magnific ce trebuie păstrat și predat mai departe.
Festivalul concurs ”La Izvorul lui Ciprian” este la început de drum. Imi doresc ca el să continue, să auzim cu drag de multe, multe, multe ediții.
Am încredere în puterea de muncă și în inteligența domnului Valentin Marocico de a duce mai departe festivalul ”La Izvorul lui Ciprian”.
Succes, domnule profesor!
Dan Șarpe
Cuvânt de mulţumire după Festivalul Concurs „La Izvorul lui Ciprian” Ediţia I
Într-o vreme a kitsch-ului, a grabei de înavuțire a milionarilor de carton în care se conjugă mai mult verbul ,,a avea” decât ,,a fi”, a manelizării, și molinizării României în care ne este dat să trăim, mai sunt oameni onești care caută cu tot dinadinsul autenticul și valoarea. Anul 2023 a fost dedicat în multele manifestări artistice folclorice din Bucovina, marelui muzician, compozitor și patriot bucovinean Ciprian Porumbescu, de la a cărui plecare în veșnicie numărăm o sută patruzeci de ani.
Astfel la început de an 2024, în data de 09 ianuarie, a treia zi a sărbătorilor Nașterii D-lui după calendarul vechi, subsemnatul în colaborare cu Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale ,,Bucovina” reprezentată de d-ul director Călin Brăteanu, Primăria comunei Izvoarele Sucevei, reprezentată prin domnul primar Mihail Mehno, Școala Gimnazială „Ion Aflorei” Izvoarele Sucevei, reprezentată de doamna director prof. Crizantema Alexander, Grupul Folcloric „ Dor” din comuna Moara (Sv) , coordonatori Constantin și Alexandra Irimia, Grupul vocal „ Flori Udeștene” al Școlii Gimnaziale Udești jud Suceava, coordonatori director prof. Dumitru Iacob și pr. prof. Bogdan Codină, prof. Mădălina Ruscan, Grupul vocal instrumental „ Izvorașul ” al Școlii Gimnaziale „ Ion Aflorei” Izvoarele Sucevei , coordonat de pr. prof. Ardelean Valentin care nu putea să lipsească de la acest eveniment , și nu în cele din urmă Taraful ,,Izvoare” coordonat de subsemnatul organizatorul acestui eveniment. Invitați speciali au fost prof. dr. ing Ionel Vovciuc din Suceava și maestrul Sorin Ursan din Clit, jud. Suceava.
Vorbind despre motivațiile acestei manifestări artistice, îmi aduc aminte de un moto al marelui compozitor Ciprian Porumbescu, care mi se potrivește și mie cu acest prilej :,,Mă roade dorul de casă… Voi găsi eu oare drumul potrivit spre ea? Mă voi agăța de un cocostârc care se întoarce la primăvară și mă voi opri drept în bătătura casei”. În împrejurările pe care le trăim se naște întrebarea: ce ar fi Bucovina fără marele muzician, violonist, compozitor și dirijor Ciprian Porumbescu? Oare ce fel de muzică ar învăța copiii noștri? Oare ce fel de cântări se auzeau pe meleagurile noastre dacă nu era părintele Iraclie Porumbescu tatăl lui Ciprian care să-i fi dat aripi și ajutor prin rugăciune?
De aceea bunul Dumnezeu ne-a hărăzit prin părțile locului un om cu o simțire înaltă care a crescut și a simțit durerile și bucuriile Bucovinei, ca astfel să răsune în timp peste meleagurile noastre!” Balada sa, ”Crai Nou”, ,,Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Odă ostașilor români” și altele.
Aducem Slavă Bunului Dumnezeu şi mulţumiri tuturor celor care s-au implicat în derularea Festivalului Concurs „La Izvorul lui Ciprian” Ediţia I, care s-a desfășurat la Căminul Cultural Izvoarele Sucevei, la data de 09.01.2024. În această comună a văzut lumina zilei şi marele compozitor, violonist şi patriot Ciprian Porumbescu, de la naşterea căruia s-au împlinit 170 de ani şi pe care l-am aniversat prin cânt şi desen în cadrul acestui eveniment care a avut drept obiective readucerea în memoria colectivă a operei şi activităţii marelui compozitor Ciprian Porumbescu, dar şi promovarea folclorului autentic zonal şi bucovinean.
Mulțumesc pentru frumoasa colaborare, mai ales inimosului şi iubitorului de frumos dl. Stredie Mihai, care a făcut posibilă asigurarea transportului participanţilor la festival, preotului paroh Ardelean Valentin pentru binecuvântare, d-lui Primar Mechno Mihail pentru aprobare, d-nei Director al Școlii Gimnaziale „I. Aflorei” Izvoarele Sucevei, prof. Crizantema Alexander, pentru implicarea în organizarea acestui eveniment, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Bucovina” şi domnului Director Călin Brăteanu, împreună cu care colaborez de foarte mulți ani, tuturor celor care s-au implicat trup și suflet în reușita acestui eveniment de suflet! Exprimăm recunoştinţa noastră celor care au participat la acest festival și au făcut posibilă diversificarea acestuia: Grupul vocal „Flori Udeștene”, coordonatori pr. Codină Bogdan Iulian, prof. Mădălina Elena Ruscan și prof. Dumitru Iacob, Udești; Grupul Folcloric „Dor” din Moara, coordonatori Constantin și Alexandra Irimia; Grupul vocal-instrumental „Izvorașul”, coordonat de pr. Ardelean Valentin și, nu în ultimul rând, mulțumesc tuturor colegilor mei: maeştrii Pitic Viorel – fluier – şi Cozaciuc Alexandru – fluier şi alte instrumente, prof. Dorin Cornea – cobză, ing. Aciobotăriţă Dan – contrabas, maestrul Ursan Sorin – dobă.
În activitatea mea de fondator şi coordonator al tarafului „Izvoare” din Izvoarele Sucevei, al Ansamblului „Dorulețul” din Todirești, al Ansamblul Artistic „Dor” din Torino, precum şi al Şcolii Private de Muzică “Izvorul artelor” din Suceava, am organizat numeroase spectacole, atât în România, cât şi în Italia.
Mulțumesc tuturor membrilor şi colaboratorilor, precum şi celor care au sponsorizat acest eveniment: BYANCA PLAI SRL Dragalina, judeţul Botoşani, prin inimosul domn Stredie Mihai; Casa Zinici din localitatea Izvoarele Sucevei; S.C. REAL DRAVAY LIGHT SRL Suceava, prin inimosul domn Constantin; prof. dr. Vouciuc Ionel; preot prof. Codină Bogdan Iulian, şi, nu în ultimul rând, Consiliului Local Izvoarele Sucevei şi domnului primar Mihail Mechno. Parteneri Media: Monitorul de Suceava şi Informaţia suceveană.
Mulţumim, de asemenea, publicului spectator. Să dea Bunul Dumnezeu să ne revedem la următoarea ediţie a festivalului! (Organizator- Prof. Valentin Marocico)
„Despre Izvoarele Sucevei mulți cunosc faptul că este o comună din județul Suceava, însă puțini ştiu că această comună se află în extremitatea nordică a României, la granița cu Ucraina, în nord-vestul județului. De asemenea, localitatea fiind a doua comună din România, cu întindere administrativă teritorială foarte mare. Acum 170 de ani, la naşterea lui Ciprian Porumbescu, era o singură comună, Şipotele Sucevei, care a fost ruptă două unităţi administrative: Izvoarele Sucevei a rămas în România, iar Şipotele Sucevei a trecut în Ucraina. Puțini știu că marele compozitor s-a născut în grăjdiuțul unei familii de boieri, tatăl marelui compozitor, abia venit ca preot în sat, nu avea locuință, fiind nevoit să găsească în scurt timp un adăpost. După ce s-a născut Ciprian, familia s-a mutat ulterior la Stupca.
Cât despre festivalul-concurs, nu pot decât să-l felicit pe organizator, în persoana domnului prof. Valentin Marocico, deoarece s-a luptat mult cu cei care îi contestă valoarea muzicală. Poate nu este un maestru al viorii, însă măiestria este un dar dumnezeiesc, atunci când omul este inzestrat cu el. Nu trebuie școli, conservatoare de muzică sau titluri științifice în arta muzicală, ci har și dar. Nu am auzit la nici un mare maestru al viorii adevărata huțulcă, așa cum am auzit-o din mâna profesorului Valentin Marocico. Și spun acest lucru, deoarece un huțul adevărat simte, tresare, tremură și plânge când urcușul viorii în huțulcă este bine lucrat și interpretat. Urechea unui nimeni ca mine nu mă trădează când afirm aceste lucruri. O primă ediție timidă, dar care poate să promită valori în rândul instrumentelor de taraf autentic în edițiile viitoare. Urez succes organizatorului și abia aștept să fiu invitat și la edițiile viitoare ale acestui festival-concurs.
În urma programului de expoziție de desene, au fost premiați elevii: Locul I – Bodnar Iustina; Locul II – Vovciuc Marcu; Locul III – Mechno Ana Maria, iar elevii Irimie Maia, Alexander Răzvan și Char Ana Maria au obținut Premiul special pentru interpretare artistică; toți participanţii înscrişi în competiție au primit diplome de participare. La concurs au participat elevii școlilor gimnaziale Moldova Sulița, „Ioan Aflorei” – Izvoarele Sucevei și „Academician Haralambie Mihăescu” – Udești. Președintele juriului, la secțiunea de expoziție de desene, a fost artistul Sorin Ursan de la Clit.
La concursul de interpretare muzicală au participat: grupul vocal instrumental de mandoline „Izvorașul” al Școlii Gimnaziale „Ioan Aflorei” – Izvoarele Sucevei, coordonat de prof. pr. Valentin Ardelean; Grupul vocal „Flori udeștene” al Școlii Gimnaziale “Academician Haralambie Mihăescu” din Udești, coordonat de preot prof. Codină Bogdan Iulian, directorul Şcolii Gimnaziale udeştene, prof. Dumitru Iacob și de prof. Mădălina Elena Ruscan; Grupul Folcloric „Dor” din Moara, coordonat de prof. Constantin Irimia și Alexandra Irimia.
La desemnarea celor mai talentați interpreți amintim aici: Locul I pentru Grupul vocal instrumental „Izvorașul”, la secțiunea Grup vocal instrumental; Locul I pentru Grupul vocal „Flori Udeștene”, la secțiunea Grup vocal; Locul I pentru Grupul Folcloric „Dor” din Moara, la secţiunea Grupuri folclorice, iar invitat de onoare al festivalului a fost Taraful „Izvoare”, coodonat de prof. Valentin Marocico, președintele juriului fiind prof. Constantin Irimia, din care au făcut parte dir. prof. Crizantema Alexander, prof. dr. ing. Ionel Vovciuc, prof. Mădălina Elena Ruscan, preot prof. Codină Bogdan Iulian, maestrul Sorin Ursan de la Clit, prof. Valentin Marocico, organizatorul acestui eveniment.” (Prof. dr. ing. Vovciuc Ionel)
„Amu’, pe 9 Ianuarie, ne-am pornitu’ pe drumuri de omăt să colindămu’ la ,,Izvorul lui Ciprian”. Cu iubire ne-o primitu’ şí cu dragu’ ne-o-ncălzitu! (Prof. C. Irimia şí Grupul „Dor”)
„La început de an 2024, pe 09 ianuarie, în a treia zi a sărbătorii Nașterii Domnului în calendarul vechi, în localitatea Izvoarele Sucevei, jud. Suceava, am trăit momente deosebite cu ocazia desfășurării primei ediții a festivalului concurs „La Izvoarele lui Ciprian”. Oaspeți de seamă ne-au onorat cu prezența și le mulțumim pentru dăruirea cu care promovează frumosul și cântul, pentru osteneala de a veni pe un ger năprasnic și o vreme capricioasă la Izvoarele Sucevei. A fost o bucurie să ne întâlnim și să-i ascultăm! Grupul vocal „Flori Udeștene” al Școlii Gimnaziale din Udești, jud Suceava, coordonatori prof. Dumitru Iacob – director, pr. prof. Codină Bogdan, prof. Mădălina Ruscan, Grupul folcloric. „Dor” din comuna Moara, coordonatori Constantin și Alexandra Irimia și Taraful „Izvoare” coordonat de prof. Valentin Marocico, care a fost și organizatorul acestui eveniment. Grupul vocal instrumental „Izvorașul” al Şcolii Gimnaziale „Ion Aflorei” Izvoarele Sucevei, coordonat de pr. prof. Ardelean Valentin, nu putea să lipsească de la acest eveniment. Invitați speciali au fost prof. dr. ing. Ionel Vovciuc din Suceava și maestrul Sorin Ursan din Clit. Felicitări organizatorilor și tuturor partcipanților! (Prof. Crizantema Alexander – director Școala Gimnazială „Ion Aflorei” Izvoarele Sucevei).