Lemnul, cel mai furat produs brut din Bucovina

    0
    392
    Lemnul, cel mai furat produs brut din Bucovina

    Din punctul meu de vedere, lemnul este cel mai furat produs din județul Suceava.
    Ca să poți fura lemnul, să îl tai cu drujbele fără să te deranjeze cineva, trebuie să ai cel puțin acceptul tacit al pădurarului. Dacă pădurarul nu-ți dă voie, atunci totul se termină încă de la început.
    După ce treci de pădure, lemnul combinat trebuie transportat, iar acest lucru se face pe șoselele județului Suceava. Aici intervine sau nu poliția. Dacă poliția ”doarme ordonat”, lemnul furat se deplasează liniștit pe dumurie patriei fără probleme.
    Au trecut de pădurar, au trecut de poliției și intervine actul de vânzare.
    Fără un destinatar, lemnul nu poate fi valorificat.
    Din nefericire, la noi, în județul Suceava, destinatarii sunt vorbitorii de limbă germană.
    Ce le mai place, la celor de la Holtz, să ne cumpere lemnul! Cu câtă bucurie, ani de zile, au deschis porțile fabricii pentru lemnul furat și ce preț oferea, pentru a atrage, ca un magnet, tot ceea ce este ”aur verde” din județul Suceava.
    Bine, acum nu putem spune că toți pădurarii acceptă să se fure lemn, că toți polițiștii ”dorm” când trec camioanele încărcate cu lemn. Am întâlnit angajați de la Diecția Silvică Suceava de bună credință, polițiști care au probleme după ce au oprit camioanele cu lemn furat, dar nu am auzit ca austriacul să închidă fabrica de topit pădurea, de la Rădăuți.
    O altă componentă care face parte din ecuația furtul de lemn sunt legile. Ele te duc spre politicienii români, care de foarte multe ori acceptă ”pe burtă” furtul de lemn.
    Avantajele financiare ale furtului de lemn face ca un președinte de țară, iar aici mă refer la Iohannis, să tacă profund de mult timp, legat de acest subiect. Această tăcere seamănă cu un ”da” pentru furatul lemnului.
    Bineînțeles că și șeful guvernului se face că nu vede, liderii de partidele mari sunt orbi. Vedere le revine doar în preajma alegerilor.
    În județul Suceava cei mai orbi sunt primarii de munte, parlamentarii, iar ca lideri de partid îi pot numi pe Gheorghe Flutur, Ion Stan și Teodora Munteanu. Bine, mai avem un fost Prim-Ministru cu numele de Eugen Bejinariu care nu vede ce se întâmplă cu pădurile din județul Suceava.
    Județul Suceava, din datele pe care le-am găsit pe internet, are aproximativ 450.000 de ha de pădure. Dacă facem un calcul cu 3.000 euro/ha înmulțit cu 450.000 este egal cu 1.350.000.000 de euro (sare cu mult de milardul de euro). Asta la prima strigare, dar dacă intrăm vreo ”doi metri în pădure” valoarea județului Suceava, numai pe segmentul pădure, se duce mult peste 5-6 miliarde de euro.
    Am arătat aceste două cifre plus cine participă la contabilizarea în privat a lemnului furat, pentru a înțelege mai bine cât de departe s-a ajuns.
    Astăzi, activiștii de mediu și cei care scriu despre furtul lemnul nu prea mai sunt pericole reale pentru hoții de lemn din simplu motiv că au statul de partea lor, pentru că altfel totul s-ar termina în maxim două-trei luni, iar pădurea ar respira altfel și fabrica vorbitoare de germană, adică cimitirul copacilor din Bucovina, s-ar închide.
    Dan Șarpe

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.