Sunt întrebări legitime, care din punctul meu de vedere, trebuiesc atent analizate, nu de alta, dar la câteva alegeri, după finalizarea centralizării voturilor nici ”cheia” nu a mai dat. Dar ce importanță are acest lucru când nu-ți iese ”cheia”? Ne arată cât de corecte sau nu au fost alegerile. Și mai trebuie remarcat un lucru esențial care se bate cap-n cap cu democrația: minoritatea conduce, adică numărul cel mai mare de voturi dintr-o prezență inferioară la alegeri câștigă. A dispărut sintagma că alesul are victoria doar în momentul în care are a adunat voturi reprezentând 50% plus unul din votanții înscriși pe liste!
Din nefericire, de ani buni de zile, la noi, la români, alegerile sunt ceva mai ieșite din ”tiparul democrație”. Să vă explic cum stau lucrurile. Votează poporul, numără reprezentanții politici (ca prezență sunt mai puțini decât degetele de la mâini), centralizează un serviciu, iar dacă ”cheia” nu iese, legalizeză repede de tot CCR.
Sunt două aspecte care trebuiesc revizute pentru ca democrația să aibă drumul ei normal, puțin onest, adică cinstit. Scuze, în politică nu există onestitate. Și atunci măcar ”majoritatea” să persiste.
Din nefericire la alegerile locale nu se mai ia în calcul varinata democratică care spune că majoritatea decide, ci câștigă din primul tur cel care are cele mai multe voturi. Bunăoară în municipiul Suceava domnul Ion Lungu este primar pentru că a primit 9.800 de voturi din totalul de aproximativ 100.000 de votanți, deci cu 10% la sută un om conduce o primărie. Este legal, dar nu-i democratic! Trist când o lege nu este ”calibrată” după cerințele democrației. Seamănă a ”dictatură de catifea” așezată după cerințele interesului.
În numele democrației căutată și cerută la Revoluția din Decembrie 1989, modificați legea alegerilor locale și reintroduceți varianta ca primarul ori președintele consiliului județean să fie ales în primul tur doar dacă obține 50% plus unul din numărul votanților înscriși pe liste, în caz contrar să existe un al doilea tur de scrutin! Așa mai sună a democrație!
Partea alegerilor generale, adică parlamentarele și prezidențiale, reprezintă locul unde se ”joacă” cel mai mult la procente. Cine are softul, cel care scanează și centralizează, este un mare șmecher. Deține un control. De aceea trebuie întodeauna să iasă ”cheia”. Fără ”cheie” alegerile trebuiesc invalidate repede de tot, nu acceptate de către CCR.
Și mai am ceva de spus: să existe și o logică a votării. Nu cum a fost cazul de la Ambasada României din Franța, unde la alegerile prezidențiale din 2009, domnul Băsescu a ”ieșit” din rahat. La acea ambasadă s-a votat ”în draci” cu toate că fizic, nefizic nu se putea. Unde mai pui că la ambasadă nu s-a văzut vreo coadă de votanți! Dar ce să-i faci, când cineva trebuie să ajungă șef de stat, chiar dacă a pierdut la vot, prin combinații tot trebuie să ajungă președinte.
Goana după putere a făcut, ca în ultimii 20 de ani, legile nescrise ale democrației să fie încălcate în România. Nu-i o noutate! Pe vremuri regele era ucis/otrăvit pentru a fi schimbat și se dădea vina pe o boală sau se inventau povești numai de dragul puterii.
Cea mai frumoasă puterea rămâne mai departe cea politică!
Dan Șarpe