Medicina, o nobilă profesie

  0
  187

  Cu regret spun, s-a ajuns în ziua de astăzi, ca o meserie grea, mă refer la medicină, care necesită un efort intelectual și financiar enorm de mare, iar câteodată îți răpește o parte din tinerețe, o parte din viața personală, să fie atât de rău vorbită, încât ai impresia că scara valorilor a dispărut cu totul. Nu vreau să discut de cei care, cu o ușurință incredibilă, halucinantă câteodată, „punctează” pe rețelele de socializare cum ar trebui să arate un act medical sau un medic, iar dacă îi contrazici te „execută” fără să clipească.

  Conform definiției medicina este „știința care are ca obiect păstrarea și restabilirea sănătății și care studiază în acest scop procesele fizice, chimice și biologice ale vieții, structurile și funcțiile organismului, cauzele și mecanismele de producere a bolilor, precum și mijloacele de diagnosticare, tratare și prevenire a lor.”

  După cum se vede un medic este „o uzină în știință”, iar pentru a ajunge la un asemenea nivel trebuie multă muncă, inteligența și cheltuială pe măsură. Bine, veți spune că statul oferă o bază solidă de studiu! Corect! Dar niciodată statul nu-ți oferă inteligența necesară în a asimila toate informațiile pentru a ajunge un bun medic.

  Cu toții știm că atunci când te simți rău sau te doare ceva apelezi la un medic. Rar sunt oamenii care să nu fi avut treabă la vreun doctor, iar dacă, Doamne ferește, se nimerește să ai parte de o boală mai grea, ce devine cronică, ai intrat într-o îngrijorare mare. Mulți dintre cei aflați în suferință se exprimă „dau totul numai să scap”. Mai departe, datorită unui medic destoinic sănătate se așează pe un drum bun, iar după un timp, începi să uiți prin ceea ce ai trecut și să te transformi, dintr-o dată, într-un mare „judecător” al medicilor, aruncând vorbe urâte. Unde? Pe rețelele de socializare!

  Normalitatea și respectul față de medici, față de medicină, trebuie să rămână mai departe, cum spun și viceversa. Adică un respect față de pacienți și alte meserii. Un medic nu poate trăi fără un inginer, fără un șofer, fără un artist, fără un țăran, fără un instalator, fără un electrician, fără un zidar, fără un zugrav, fără un pilot, fără un muncitor.

  Mai cred ceva: un medic nu poate avea realizări dacă nu profesează într-o societate normală.

  Și de acea spun: medicina este o nobilă profesie, atât timp cât cu toții suntem nobili.

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.