Mi-ar fi plăcut…

  0
  715

  Conflictul din Ucraina va schimba Europa, va schimba lumea. Se vor reseta toate regulile politice, economice, chiar și teritoriale.

  Dorința celor puternici de a se implica în războiul din Ucraina aduce multă durere în rîndul oamenilor simpli, lipsiți de putere, lipsiți de protecție, cei bogați au fost avertizati și au fugit.

  Oricât ajutor ai oferi unui stat aflat într-un conflict, nu ajunge la populație nici măcar jumătate din el, ci mai mult se îndreaptă către armată, către zonele adiacente acesteia.

  România și-a făcut datoria față de Ucraina cu mult respect și dragoste și de aceea mi-ar fi plăcut ca pe unele instituții ale statului ucrainean (să nu spun foste românești) adică cele din zona Cernăuți să fluture și drapelul României.

  Mi-ar fi plăcut ca președintele Zelenski să declare că după terminarea conflictului din Ucraina, românii își vor recăpăta toate drepturile străbunilor și vor fi respectați pentru ceea ce sunt.

  Dacă vorbim despre unirea României cu restul zonelor românești aflate în componența altor state, din ceea ce văd, cu greu se va putea rezolva. Este un subiect delicat și nu avem încă susținerea internațională din simplu motiv că nu deținem o dorință internă politică pentru așa ceva.

  Am ratat unirea cu Republica Moldova în anii ’90 și știu ce spun, iar cea cu zonele românești din Ucraina prin anii ’96.

  Dacă aș fi președintele Moldovei susțineam o asemenea idee, adică de unire. Prin acest pas se va rezolva multe din problemele Republicii Moldova. Bine, sunt convins că ar irita enorm de mult Moscova, dar vor fi obligați să accepte voința unui popor, mai ales după un referendum.

  Problema respectării românilor în afara graniților este o chestiune care ține de politica statului nostru. Dacă ai parte de un ministru de externe bun și de un președinte care ține cu țara, atunci ai parte de lucruri bune, în rest sunt doar texte slabe și fără conținut.

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.