De ani buni de zile, nu se mai lucrează la prevenție atât de meticulos cum era odată, iar acest lucru se vede.
Cum nu mai văd ca după un accident/eveniment mai grav, gen Giulești, Piatra Neamț, Crevedia să se prezinte cauzele, după care măsurile ce urmează a se lua, pentru a evita în viitor alte tragedii. Se face tam-tam la început, așa pentru o impresie generală, după care se lasă o liniște demnă de dormit.
Lipsa prevenției în circulație naște accidente urâte cu morți și mulți nenorociți pe viață. Poliția trebuie să fie mai atentă pe acest palier, să atenționeze asemenea aspecte. Și vă spun, când vrea, poate!
Vă dau un mic exemplu: dacă șoferii ar vedea mai mult în trafic mașina poliției, ar fi mai prudenți la ceea ce fac. Din instinct când zărești organul statului devii mai concentrat.
Pe materie de prevenției cei care stau mai bine sunt ISU. Au o mai bogată exepriență pe segmentul lor și chiar unii dintre ei sunt grozavi de buni.
Din nefericire, județul Suceava la capitolul ”accidente rutiere” se află în top. ”Batem” toată Europa și o bucată din America.
Poliția când se izbește de o asemenea statistică negativă, normal ar trebui repede să-și pună întrebarea care este motivul și ce este de făcut? Iar de aici, pas cu pas, rezolvi sau diminuezi greaua misiune cu anumite măsuri.
Dacă constați că ai parte de șoferi cu o mai slabă pregătire refaci circuitul și ”calibrezi” zona unde găsești defectul, dacă observi că există o iresponsabilitatea uriașă a conducătorului auto în anumite zone ”stai călare” aplici legea și tot așa, dar faci ceva!
Poliția nu este un bau-bau, ci o instituție care trebuie să ne protejeze în mod legal și civilizat.
Din nefericire am observat că poliția are un anume ”șablon aplicabil”. După un accident cu morți și răniți pe o șosea din România, repede dumnealor ies cu un comunicat de presă și ne spun că uriașa vină este la cel care a produs tragedia. Respectivul nu avea permis ori îl avea suspendat, era sub influența alcoolului sau a drogurilor, etc., după care timp de câteva zile se trece în forță la verificări, controale în toată țara. Mai nou ești testat cu un aparat (care dă eroare, un fel de fals pozitiv cum era în 2020 cu depistarea virusului) pentru a vedea dacă ești sau nu sub influența unor substanțe interzise și dacă ai ”norocul” să apară un mare ”pozitiv” (de fapt un fals pozitiv cum au pățit, cică, aproape 40% din cei testați) ești penal în câteva secunde până când rezultatul la sânge reglementează realitatea. Cu alte cuvinte te trezești într-o ”horă” a răului. Iarăși nu-i bine ca poliția să lucreze cu dispozitive nesigure.
Una peste alta, prevenția făcută la timpul ei salvează enorm de multe vieți și ne protejează viitorul.
Dan Șarpe