Nivelul de trai din România depinde de cum evoluează situația din Ucraina. Dacă conflictul se va mai lungi atunci viața din România va fi din ce în ce mai scumpă și nesigură.
Combustibilul se mărește aproape zilnic, produsele alimentare au și ele aceiași soartă, cât despre gazul metan nu mai vorbim, ba mai mult se zvonește că actuala putere susține și o mobilizare a bărbaților, iar atunci întreb: unde ne este binele și siguranța promisă? Poate la Cotroceni sau la Palatul Victoria, că în rest totul se vede în ceață.
Despre economia României nu putem vorbi din simplu motiv că ea nu există, dar despre cea a Germaniei da, da, da, mai ales că sunt cei mai puternici din Europa. Noi, adică românii, suntem buni numai să consumă. De construit, de produs ceva, adică să apară ”made in România” nu avem voie, cu toate că s-a demonstrat, inteligența și priceperea românului este peste cea a neamțului, americanului sau a englezului.
România nu are o industrie care să producă ceva, adică să ajute financiar țara. PIB-ul de la noi este făcut din taxe, impozite și ceva din exportul pe zona de produse alimentare, în rest foarte puțin se vede.
Istoric vorbind, între Germania și Rusia au existat întotdeauna relații economice, militare bune, serioase, mariaje adică căsătorii între familiile bogate din Rusia și Germani reușite, iar toate acestea au contribuit la mărirea celor două state. Astăzi, datorită conflictului din Ucraina, partea economică din ambele tabere suferă. Nemții, care erau abonații gazul rusesc, sunt loviți la portofel, la fel și rușii, iar din acest motiv bine conturat, ceva se va întâmpla în viitorul apropiat. Poate să fie un lucru pozitiv sau negativ, asta vom vedea.
Viața din România devine pe zi ce trece tot mai dură, tot mai grea, în sensul că nu ne ajung banii. Salariile sunt la nivelul anilor 2017, iar prețurile s-au dublat la tot, la gazul metan au fost înmulțite de ”n” ori, semn că în viitorul apropiat vom fi sclavii utilităților.
O persoană care a venit din Italia, săptămâna trecută, îmi spunea că a schimbat 100 de euro și s-a dus la făcut de cumpărături. A rămas mută cât de scumpe sunt produsele de bază, cele alimentare, care au încăput pe fundul unui cărucior, iar în Italia de 100 de euro, o familie, cumpără mâncare pentru o săptămână.
Dan Șarpe