În anii 90 era la modă un slogan ”noi nu ne vindem țara!”. S-a păstrat o perioadă de timp, după care s-a șters din vocabularul nostru, dar și din memorie.
Cu durere constat că după 31 de ani, acest mesaj și-a atins scopul, chiar dacă noi, românii, nu am fost de acord cu el, alții au făcut în așa fel încât țara să fie vândută și distrusă, bucată, cu bucată.
Fabricile comuniste, care după unii capitaliști, erau neproductive, s-au tranformat în fier vechi, ruine sau mall-uri. Am fost proști ca națiune când am pus botul la vrajeli americane, nemțești, austrice sau franceze și am distrus o industrie construită inteligent plus plină de putere. Valora aproximativ 1.800 de miliarde de dolari. Bau, bau și s-au speriat fabricile și combinatele. Furt, furt și iar furt!
A urmat agricultura. S-a distrus aproape tot sistemul de irigații din România, evaluat la cca. 2 miliarde de dolari. Ne-am dat singuri cu parul în cap, așa de deștepți am fost. Bașca în 20 de ani ne-am vândut ternul agricol cel mai bun, după unii specialiști s-au dat străinilor pe „un pumn de galbeni” aproximativ 4 milioane de hectare de teren. Pădurile s-au dus și ele. Austriecii au reușit într-un timp record să facă invizibile sute de mii de hectare de pădure și să le toace așa cum au vrut ei. Inteligenți, nu? S-a furat, s-a furat și iar furat!
Sistemul de sănătate a fost și el prăduit în 31 de ani. S-au vândut medicamente cu efect zero, nu mai vorbesc de aparatură medicală achiziționată și neutilizabilă. Toate la un loc valorează în ani miliarde și miliarde de euro. Nu mai spun că din cauza salariilor mici și a lipsurilor din sistemul de sănătate mulți specialiști au migrat în țări din Europa. Și uita așa statul român a pierdut la două capete. Școlarizează și formează specialiști, dar rămâne fără ei. Se fură, rușine și umilință!
Învățământul românesc a ajuns în colaps, bietul copil nu mai știe ce să învețe la un examen, din simplul motiv că se schimbă modalitatea de examinare cu venirea unui nou ministru, bașca unii dintre foști miniștrii au studii superioare terminate la facultăți fantome. Un alt aspect este, la fel ca și în sănătate, lipsă unei salarizări pe măsura muncii. Nu poți să-i dai unui învățător sau profesor debutant salariu minim pe economie și să-l mai pui să-și plătească naveta, iar în schimb îi ceri performanță și corectitudine maximă. Se cunosc aceste lipsuri, dar după normele U.E. un popor cu mai puțină școală este mai ușor de manipulat și condus. Rușine, rușine și iar rușine!
Tradiția și obiceiurile românești sunt în suferință. După 90 acele cămine culturale existente aproape în fiecare sătuc, treptat, treptat s-au transformat în crâșme sau săli de nunți, dispărând nucleul de bază a culturii din localitățile mici. Pe vremea comuniștilor găseai în fiecare comună un taraf, o trupă de dansuri, dar care erau legate de acel căminul cultural și de interesul obștei de a avea ceva frumos în localitate. Bineînțeles mai era și concursul ”Cântarea României”, iar dispărută și acestă manifestare, s-a destrămat, în cel mai scurt timp, orice urmă de cultură și tradiție.
Și uite așa, noi românii, ne-am vândut și distrus țara bucată cu bucată. De la sloganul ”noi nu ne vindem țara!” am ajuns în 31 de ani sclavii Europei și a celor care conduc lumea.
Dan Şarpe