O frântură din zi pe Mirăuți

  0
  240

  28 decembrie 2022, o zi de iarnă supusă primăverii.

  Am văzut copaci la care i-au plesnit mugurii. Săracii, recunosc vremea caldă de afară, vremea unui început de primăvară, dar din nefericire nu-i așa, iarna mai are planuri imense pentru noi.

  Ies voios din casă și urc Petru Mușat, iar aproape de Biserica Mirăuți coboară un cîrd de mașini în viteză.

  Simt vibrațiile sub picoare! Îmi imaginez că aceste trăiri o au vechea Mitropolie a Modovei și  caselor vecinilor.

  Lângă mine, nea Mitică, un vecin așa cam de vreo 97 de ani, supărat se uită cînd la mine, cînd la mașini, cînd la case, cînd la biserică.

  • De când au făcut podul peste apa Sucevei ne-a stricat armonia de zi cu zi. Îmi tremură casa când trec masinile cu viteză. Asta îmi aduce aminte de gunoierele care treceau cu 30 de ani în urmă. Să știi, Dane, că pe vremea comuniștilor aveau cui te plânge, se mai rezolva ceva, dar astăzi, totul se transformă în promisiuni și interese. Câtă liniște avem noi acum, înzecit să i-o dea Bunul Dumnezeul primarul și cine o mai gândit prostia asta!
  • Nea Mitică, aveți dreptate! Am făcut zeci de solicitări la Primar prin e-mail, dar degeaba.

  Supărat, nea Mitică, schiță un gest de nervozitate cu mâna dreaptă și își continuă drumul spre casă.

  Ajung la semaforul din Centru. Aștept frumos culoare verde, iar când să trec o mașină scumpă și frumoasă care tocmai urca Mirăuți în viteză, probabil să prindă verdele, se năpustește spre trecerea de pietoni. M-am oprit și i-am dat prioritate. Cu proștii nu te pui, mai ales că legea este de partea lor. Le dă cu suspendare, chiar dacă te nenorocește pe culoarea ta.

  Merg mai departe prin parc, spre Biserica Sfântul Dumitru, pentru a ajunge la Cuptorul de Aur de unde vreau să-mi cumpăr o pâine.

  Mă uit, prin parc, să văd cine mai este, ce se mai întâmplă, iar privirea mi-a fost atrasă de un șir de colimani (bineînțeles proveniți de la câini). Și când te gândești că prin parc mai vin și copilași la joacă!

  Cam așa arată zona Mirăuți și Centrul Sucevei, într-o frântură de zi!

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.