Perioada economico-financiară din timpul lui Ceaușescu și patriotismul fostului șef de stat comunist

  0
  96

  Un bun prieten a preluat și a postat pe o rețea de socializare o analiză economică aferentă perioadei cât tovărașul Nicolae Ceaușescu a coordonat, a condus, partea economică a RSR (Republica Socialistă România). Mărturisesc că materialul este unul foarte bine documentat, iar cei care l-au editat-scris sunt chiar de meserie, adică profesioniști de marcă, prezentând dezastrele din perioada 1970-1989, dar are un mare dar pe care îl explic ceva mai jos.

  Ideea acestui articol a fost de a fi o replică la cei care regretă după perioada comunistă și postează fel și fel de rețete vechi comuniste, mai exact după cea condusă de Nicolae Ceaușescu.

  Am trăit o bucată pe timpul lui Ceaușescu și știu ce suferințe sau nesuferințe erau.

  Pe la sfârșitul anilor ´80 mâncarea era cartelată, dulciurile lipseau din magazine, cât despre portocale sau alte fructe exotice era mare, mare sărbătoare când le prindeai. Aveam un program de 2 ore la TV din care 1 oră și mai bine se lăudau realizările familiei Ceaușescu și a PCR, lumina era repartizată pe ore, să faceam economie. În schimb aveai un loc de muncă asigurat, o locuință în funcție de numărul de persoane existente într-o familiei, o siguranță pe stradă, în trafic și un respect. Tot pe vremea lui Ceaușescu dacă nu aveai ”lacăt pe gură” riscai să fii săltat de securitate.

  Am făcut o scurtă amintire a perioadei comunisto-ceaușistă pentru a înțelege cum arăta viața.

  Articolul de care vorbeam la început, unde se critica partea economico-finaciară a României din perioada lui Ceaușescu, nu are nicio treabă cu postările făcute de anumite persoane, grupuri de interese politice, legate de ”cât de bine o duceam în anii ´80”. Acele postări sunt făcute în spiritul patriotismului. Ceaușescu, în raport cu actualii politicieni, era un patriot, ceea ce este adevărat. Dacă ne uităm la ce caricaturi de miniștii avem sau ce ”politicieni” vedem pe la televizor, aceștia se încadrează la capitolul ”cârpe-n cur” (vorba tot acelui bun prieten care a post articolul).

  Dificultatea cu care se face astăzi politică în România și lipsa de patriotism a majorității decidenților politici, îi face pe foarte mulți români să-l regrete pe Ceușescu. Repet, acei români care postează, de exemplul pe Facebook că Ceaușescu a fost un patriot au dreptate, dar nu spun că financiar, democratic, viața era mai bună în perioada comunistă.

  Sunt două lucruri diferite la care trebuie să fim atenți. Actualele ”cărpe-n cur” din politică, acei indivizi lipsiți de patriotism, care pentru mici avantaje, au vândut România și situația vieții, cea economică din perioada comunistă în raport cu anii de după intrarea României în UE.

  Am uitat de vremurile urâte, de frica din timpul PCR-ului (Partidul Comunist Român), dar în același timp i-am dat ”girul” unei clase politice care sunt lipsite de patriotism și dragoste de țară.

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.