Povestea de duminică

  0
  723

  09.01.2022

  Mizeria de pe apa Sucevei

  Era într-o zi frumoasă de vară 2021, de iulie dogoritor și plin de verde. Totul te îndemna să alegi să faci ceva plăcut, odihnitor, adică o partidă de pescuit.

  Grăbit, plecasem de la muncă, cu gândul și dorința de a ajunge mai repede pe apa Sucevei, ceva mai la deal de Podul Unirii, pentru o partidă de pescuit.

  Mi-am pregătit totul cu o seară înainte. Mă așteptau vermișorii, rămele, îmi pregătise soția cafeaua, iar când am ajuns acasă, mi-am azvârlit în coșul de rufe hainele de la muncă, mi-am luat bețele, rucsacul și am întins-o spre răul Suceava.

  M-a instalat confortabil, am dat un bâț la scufund, iar celălalt l-am pregătit pentru plută. Îmi aprind, relaxat, o țigară, trag o dușcă de cafea, după care, calm mă așez pe tamburelul pescarului.

  La un moment dat, un coleg pescar, de pe celălalt mal, îmi face să ma uit, în deal, spre baraj, către mall.

  Privesc spre direcția care mi-a fost indicată și văd cum apa vine albă cu spume.

  • Vezi, cum arată Suceava?
  • Pe la ora asta cei de la Mondeo, după ce spală nu știu ce cazane, dau drumul la porcăriile ăstea pe apa Sucevei. Am sunat la Garda de Mediu, am făcut reclamații, dar după cum se vede, nimic bun nu s-a întîmplat.

  Între timp, un alt pescar face câteva poze cu telefonul ”le postez pe Facebook, poate iese ceva”. „Doar like-uri și comentarii obții, că alceva nu. Organele statului se fac că nu văd, nu aud, nu citesc”, îl complectase pescarul care mi-a arătat albeața plutitoare.

  • Pe vremea lui Ceușescu, interveni cel de-al doilea pescar, peștele din apa Sucevei avea un miros puternic de petrol. După ce s-a oprit IFA, lucrurile au început să arate bine pe apa Sucevei, dar uite, răul iarăși a intrat pe apă.

  Supărat de ceea ce văd, încerc să fiu calm, să-mi văd de partida de pescuit, care acuma nu mai este una odihnitoare, ci una în silă, cu o milă pentru viețuitoarele din apă, față de natură, dar și cu un gust amar că fiecare face ce vrea în țara, fără să-i pese de legi sau de natură.

  Dan Șarpe  

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.