Povestea de luni dimineață

  0
  184

  De-a lungul timpului, în municipiul Suceava, s-au născut, au trăit și au muncit, numeroase personalități care au făcut câte ceva pentru suceveni, dar și pentru români.

  Stăteam de vorba cu bunul meu prieten, Dan Strutinschi, care îmi povestea că sunt o grămadă de străzi din municipiul Suceava cu denumiri mai rupte din realitate.

  Strada Scurtă, Florilor, Depoului, Duzilor, Merilor, Fundăturii, Cabanei, Plopului, Narciselor, Vișinelor, Făgetului, Fagului, etc, etc,. își pot schimba denumirea ușor și plăcut cu alte nume de suceveni care au lăsat o urmă plăcută și importantă.

  • Ce frumos ar fi, îmi spunea Dan Strutinschi, dacă strada Scurtă, cea de lângă Stația de Salvare și Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, s-ar numi strada dr. Vasile Andriu.

  -Știu, Dane, i-am răspuns! Dr. Andriu, Bunul Dumnezeu să-L odihnească în pace, a fost unul din cei mai mare chirurgi ai României. Păcat că comuniștii l-au etichetat ca având ”origini nesănătoase”. Dr.Andriu a salvat mii de oameni de la moarte. Dacă privim așa, sunt mii de familii formate în jurul vieților salvate de dumnealui.
  Ah, dacă vrei să mai vorbim și de alți medici care chiar au făcut multe în zona lor este și dr.Cristian Irimie, Bunul Dumnezeu să-L odihinească în pace! De numele lui se leagă modernizarea spitalului județean. Fără dânsul, Râmbu stătea după colț și privea Ministerul Sănătății, am completat.

  • Ai dreptate, îmi răspunse, Struti!
  • Și răposatul doctor Daniel Martiniuc, a făcut ceva pentru medicina suceveană.
  • Ba mai mult, continuă Dan Strutinschi, mai avem pe scriitorul sucevean Norman Manea sau…
  • Stop! Vorbim numai de medici. De scriitori celebrii, pictori renumiți, actori mari (cum este Vladimir Găitan, Bunul Dumenzeu să-L odihnească în pace) discutăm altădata.

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.