Fără îndoială domnul Gheorghe Flutur este de departe cel mai de vârf politician, după Revoluția din Decembrie 1989, din județul Suceava, care a ”atins” o funcție puternică-înaltă într-un partid politic, respectiv cea de prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, un fel de vicelider liberal.
Dar, trebuie să mai recunosc că domnul Gheorghe Flutur este cel mai diabolic om politic sucevean, știe să zâmbească, când te minte, atât de bine încât ”bate” cu o repeziciune uimitoare orice actor care a primit un Oscar.
În județul Suceava cel mai puternic partid politic rămâne Partidul Social Democrat, iar cu toate acestea, funcția de Președinte al Consiliului Județean Suceava este ”stăpânită” de domnul Gheorghe Flutur care este un liberal. Care ar fi explicația? Mai ales că la alegerile parlamentare PSD Suceava câștigă detașat în fața liberalilor suceveni.
Să fie oare o înțelegere între liderii locali de la PSD și PNL, un fel de blat ordinar în județul Suceava sau poate este vorba de mesajul puternic pe care-l transmit șefii de la centrul în timpul campaniei de la parlamentare, iar liderul județean este de slabă calitate?
Le vom lua pe rând. Localele reprezintă alegerile cele mai ”curate, sincere” din punct de vedere ale contactului între viitorul lider local și alegător. La locale se aleg cei mai buni oameni din zonă, se alege cel mai gospodar-politician din comuna sau din orașul lui, excepție este localitate unde intereseul național trebuie protejat de servicii. Acolo, este limpede că viitorul primar trebuie să fie supus unei politicii cu o viziune directă pe axa București-Bruxelles-Washington. Cu ale cuvinte, alegerile locale se bazează mai mult pe calitatea omului care este propus să conducă comunitate. Partidul are o importanță mai mică, iar ca și procent din 100%, 25 este partidul, 60 este omul și, atenție, 15 la sută reprezintă combinațiile din zona respectivă sau blaturile. De multe ori acel 15 % face diferența la rezultate, caz concret județul Suceava.
Alegerile parlamentare sau generale sunt structurate altfel. Mesajele vin direct de la centrul, iar dacă liderul partidului este bine văzut de către români și propune anumite minciunele care au un lipici la votanți, atunci acel partid are un avantaj uriaș, practic a ”furat startul campaniei”. Mai trebuie de spus ceva: România este o țară care a stat sub influența comunismului, adică a Moscovei, iar ”urmașii” ideologiei Partidului Comunist Român s-au dus spre FSN- Frontul Salvări Naționale, care s-a divizat în PD (Partidul Democrat ce a fuzionat cu PLD- Partidul Liberal Democrat și a ieșit PDL- Partidul Democrat Liberal, unul din ”părinții” actualului PNL) și în PDSR (Partidul Democrației Sociale din România, actualul PSD). Cu alte cuvintele, urmașii PCR sunt în prezentul PSD și PNL, de aceea se înțeleg foarte bine și sunt la guvernare.
Deci, ca și concluzie, județul Suceava (fiind un județ mai sărac, unde o bună parte dintre suceveni, dacă nu majoritate, depind de stat) a fost, este și va fi un județ mai de stânga. Întodeauna un partid cu o doctrină de centru-stânga, cum este PSD, va câștiga. Bine, poate fi execepții, cum este domnul Gheorghe Flutur-liberal, dar în acel caz este vorba de un blat supărător de urât, adică de combinații subtile venite din dedesubtul partidului de stânga, un fel de înțelegere directă ”eu îți dau ție ceea ce vrei, iar tu îmi dai ceea ce îți cer. ”