Prin Constituția României, art.1 (3) ” România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.”
Frumos spune Constituția care reprezintă ”temelia” acestei țării, iar de la ea pleacă toată legislația majoră și minoră.
Din nefericire, majoritatea parlamentarilor din România, de mai bine de 8 ani, au dosit Constituția și au făcut legi care să se plieze după interesul lor și al haitei pe care o reprezintă (Doamne ferește să vă gândiți la populație. Haita, pentru mine, sunt 2-3-4-5 indivizi care l-au susținut pe cineva să ajungă parlamentar, chiar să-și cumpere mandatul, pentru a le reprezenta interesul).
Sunt multe legi care nu sunt în spiritul Constituției României, chiar dacă CCR nu vrea să recunoască.
Cea mai elocventă situației este Legea 115/2015, cea care reglementează cum sunt aleși reprezentanții locali (primari, consilieri, președinți de CJ), unde se specifică clar că primarul se alege din primul tur, chiar dacă s-au prezentat la vot sub 50% din cetățenii cu drept de vot, cu alte cuvinte un om ales de o minoritate va conduce majoritatea, cea ce contravine unei democrații reale, lucru stipulat prin definiția democrației ”principiile de bază ale democrației este votul universal”.
Haideți să ne uităm, din nou, la art.1 (3) din Constituția României ” România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme…” și vom observa că partea cu ”democratic” a cam dispărut în totalitatea, deci politicienii cu interes au încălcat grav Constituția. Și de aici, în sus, pleacă o mulțime de problemele mega reale.
De aceea avem mulți primari cu ”n” mandate și care nu ne reprezintă.
Dacă luăm exemplul municipiul Suceava, unde în 2020 pe primele două poziții s-au clasat domnii Ion Lungu și Marian Andronache, sunt convins că dacă mai aveam un tur, astăzi, domul Ion Lungu era istorie. Altfel arăta orașul și domnul Lungu, dar asta e!
Când nu se repectă Constituția, statul de drept devine prizonierul unor indivizi dornici de avere și putere, iar democrația devine o poveste de adormit copiii.
Dan Șarpe