Acest articol reprezintă fragmente din emisiunea “O ora cu Dan” difuzată în fiecare miercuri de la ora 18.30 la Nest tv Channel Suceava.
România educată! De la Vali Vijelie la Tzanca Uraganul
Nu-mi plac manelele, dar nu am nimic de reproșat interpreților. De altfel Daniel Defoe (autorul romanului “Robinson Crusoe”) consideră că orice stil e bun, exceptând cel plictisitor. Soția mi-a reproșat că o neglijez pe Vulpița în titlu; are dreptate total. M-a împiedicat lungimea titlului și riscul ca “valorile” să nu poată citi până la capăt.
Tare îmi place când clasa politică se prostește la pătrat, la cub ( sau ne prostește) prezentând albul ca negru și invers sau abordând foarte urgent (după 6 ani) subiecte la care nu se pricep (sau nu vor) să le resolve. Atunci înființează grupuri de lucru ce să rezolve și problema României educate (!!), comisii (fă-te ca lucrezi, Petrică!) și simulează preocuparea. Napoleon spunea: “Dacă vreau să îngrop o problemă înființez o comisie”. Românii care au reușit “afară” în educație sunt flagrant ignorați de cei cu României educate; nu sunt invitați, mediatizați atât la nivel central cât și local pentru că reprezintă puține voturi în comparație cu…. Mai mult cei ce reușesc profesional la nivel mondial sunt la fel de neglijați Daniel Dines este exemplul cel mai evident; prin munca lui a dobândit o avere cotată la 35-40 mld $. De ce ?? Invidie, prostie crasă, complex de inferioritate sau toate la un loc.
Ipocriți se plâng că ne pleacă tinerii, dar fac totul pentru a-i alunga ( Băsescu a spus medicilor să plece dacă nu le convin salariile). Klaus nici nu i-a păcălit. Pentru el este prioritară asigurarea culegerii sparanghelului și funcționarea abatoarelor cu români.
Ce ar trebui făcut pentru stoparea exodului de creiere? Implicarea demnitarilor care sunt apreciați de vârfurile educației românești ( Constantinescu, nu Băsescu, Klaus); promovarea lor ca modele pentru tineri; program național de sprijin financiar pentru cei acceptați la marile universități ale lumii; asigurarea de funcții în țară conform pregătirii și “peste rând”. Carol I cerea premierului desemnat să fie numit ca ministru de externe un absolvent de Sorbona (cea mai bună școală de diplomație atunci) pentru ca România să aibă o reprezentare de vârf pe plan mondial. Școala are un rol esențial în instruire (N. Manolescu), educația cuprinde mult mai mult! Educarea implică și familia, tv, modele etc.
În final să ne aducem aminte de M. Eminescu care spunea: “Dacă vrei să cunoști nivelul de cultură al unui popor, uită-te la idolii săi”.
Dan Strutinschi