România, Grădina Maicii Domnului” – 25 de ani de la prima vizită a unui Suveran Pontif într-o țară majoritar ortodoxă după schisma din 1054

    0
    142

    Se împlinesc astăzi 25 de ani, de când, în ziua de 7 mai 1999, Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea ajungea în România, la București, la invitația Președintelui Emil Constantinescu și a Patriarhului Teoctist. Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.

    Ziua de 7 mai 1999 a rămas în istorie și pentru că Papa Ioan Paul al II-lea a sărutat pământul românesc numind țara noastră „Grădina Maicii Domnului”. În discursul său fratern și emoționant, Sfântul Părinte a vorbit despre greutățile prin care a trecut țara noastră în timpul regimului comunist și a subliniat importanta jertfă a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România a adunat mulţimi imense, peste un milion de oameni de toate confesiunile și a rămas de referință prin celebra frază rostită de Papă, în care susținea că Biserica trebuie să respire prin cei doi plămâni ai săi, bisericile creştine apuseană şi răsăriteană, evidențiind cazul României, ţară creştinată de Apostolul Andrei, fratele Apostolului Petru, primul episcop al Romei.

    Pentru a celebra 20 de ani de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România, în ajunul vizitei Papei Francisc în țara noastră, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului lansa în 2019, în cadrul programului „Levantul, leagănul religiilor abrahamice”, volumul „Papa Ioan Paul al II-lea în România. Dialogul catolic-ortodox la nouă secole de la Marea Schismă”. Astăzi, la 25 de ani de la această vizită istorică, ISACCL a decis să ofere publicului larg posibilitatea de a accesa și citi gratuit acest volum, disponibil în cadrul Bibliotecii digitale a institutului:

    Papa Ioan al II-lea în România • Dialogul catolic-ortodox la nouă secole de la Marea Schismă

    Volumul „Papa Ioan Paul al II-lea în România. Dialogul catolic-ortodox la nouă secole de la Marea Schismă” în ediție bilingvă, română și engleză, publicat în condiții grafice deosebite la Editura Universității din București prezintă premisele, parcursul și consecințele acestui eveniment istoric major și se înscrie într-un vast proiect de cercetare a istoriei religiilor și dialogului interreligios în spațiul Levantului, leagănul celor trei mari religii abrahamice. Cartea are o prefață semnată de prof. univ. dr. Vlad Nistor și cu o postfață semnată de fostul ambasador al României la Vatican, Teodor Baconschi, volumul fiind coordonat de Laura Ganea (ISACCL). Alături de aceștia, în paginile albumului semnează: dr. Radu Preda, pictorul Sorin Dumitrescu, secretarul general al Comunității Sant’Egidio, Alberto Quattrucci și Cătălin Ștefan Popa (ISACCL).

    Volumul explică întregul context politic și religios anterior vizitei Papei Ioan Paul al II-lea. Se adaugă și argumentele istorice, culturale şi politice care l-au convins pe Sanctitatea Sa să accepte invitația de a veni în România, adresată în 6 iulie 1998 de președintele Emil Constantinescu, primul președinte democrat al României și cel care a lansat programul de reconciliere religioasă. A fost o muncă imensă până la anunțarea acceptării vizitei oficiale la care, alături de președintele Constantinescu și Patriarhul Teoctist, a participat și Comunitatea Sant’Egidio, cea mai mare instituție a laicatului catolic din lume, care a organizat importanta reuniune ecumenică „Oameni și religii” la București (30 august – 1 septembrie 1998). Era pentru prima dată în istorie când o reuniune de o asemenea importanță, cu 800 de preoți și teologi reprezentând toate marile religii ale lumii, avea loc într-o țară majoritar ortodoxă. Apoi, cu fotografii și documente, este narată vizita Papei Ioan Paul al II-lea pas cu pas, inclusiv audienţa papală pentru lideri politici ortodocşi, catolici şi musulmani din fosta Iugoslavie, unde aveau loc conflicte violente, acordată la rugămintea președintelui Constantinescu și Declarația comună pentru pace în Balcani a Papei Ioan Paul al II-lea și a Patriarhului Teoctist.

    Pentru a se înțelege semnificația, dar și consecințele pentru România ale acestei importante vizite, în volum sunt inserate informații referitoare la continuarea dialogului inter-religios, dar și propria activitate în acest scop a președintelui Emil Constantinescu și a Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, concretizată prin „Inițiativa Levant pentru pace globală”, susținută de lideri creştini, iudaici şi musulmani.

    Papa Ioan Paul al II-lea in Romania”

    Biroul de presă a domnului Emil Constantinescu, Președintele României

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.