Românii din Cernăuți

  0
  124

  „În Cimitirul Central din Cernăuți a început renovarea monumentelor personalităților marcante românești. Proiectul privind restaurarea criptelor funerare pe aleea principală a fost inițiat de Societatea “Golgota” din Cernăuți.” Preluat din Zorile Bucovinei.

  Statul român are puterea și obligația de a sprijini fiecare român sau fiecare comunitate de români oriunde s-ar afla.

  În Ucraina sau mai bine spus în Bucovina de Sus se află o parte a României, pardon, iertare, nu vreau să bag zâzanie pe piață, trăiesc o mare comunitate de români. Mult peste 1 milion după unele statistici, oficial în jur de 500.000. Acești români merită și trebuie ajutați de către România.

  Trebuie sprijiniți să aibă învățământ românesc în Ucraina, de la grădiniță până la universitate, trebuie să aibă cetățenie română, să își poată vizita oricând vor ei, oriunde vor ei, orice rudă din Europa, trebuie în zonele unde trăiesc ei din Ucraina să se bucure de străzi românești, restaurante românești, teatre românești, biblioteci românești, statui românești, iar toate aceste mici lucruri nu sunt încă accesibile românilor din Ucraina, culmea ironiei, la luptă sunt egali.

  Din nefericire statul român este unul fricos și reacționează timid la umilințele îndurate de români în Ucraina, iar singura speranță vine tot din zona societății civile, din partea asociațiilor de români, care pline de curaj își apără tot românul și locurile unde trăiesc.

  p.s. pentru cultura actualului președinte: Ucraina cu prezenta politică pe care o aplică minorităților, niciodată nu va intra în UE.

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.