Românii și italienii

  0
  126

  Noi, românii, avem o legătură cu italienii care durează mai bine de 2000 de ani. De fapt este una de top, din cele mai largi legături dintre două popoare, istoric vorbind.

  Chiar dacă limba este considerată apropiată, diferența de civilizatie, adică de trecut, este una imensă. Italienii provin din sânul unui popor cuceritor, sadic, răsfățat, pe când românii sunt pașnici, creduli, dar doritori de iubire și liniște.

  Întrarea în UE a produs o mai mare apropiere economică, sentimentală, între români și italieni, iar în ultimii 20 de ani relațiie s-au armonizat, s-au dezvoltat foarte bine.

  Astăzi, românii aduc o contribuției la PIB-ul Italiei între 2-4%. Noi am ajutat, în ultimii 20 de ani, ca Italia să se dezvolte, am avut grijă de familiile învârste, am făcut muncile cele mai grele, suntem atât de inventivi și inteligenți încât am penetrat toate păturile sociale, dar am fost și țepuiți la greu. Din nefericire consulatele și ambasada României din Italia sunt mai mult de decor.

  În fine, românii, care poate au depășit cifra de 2 milioane, au rezolvat multe din problemele italienilor.

  Iată că de vreo două zile se zvonește că românii vor fi aruncați din ”cizma Europei”, vor fi lăsați fără bunuri, cât despre pensii ”La anul și la mulți ani”.

  Peste tot puterea politică dictează, dar există un mare dar, suntem în Europa, iar dacă italienii vor merge pe drumul țepelor, așa cum sunt cam obișnuiți (nu mă refer la italienii de rând, ci la politicieni, oameni de afaceri, etc), atunci vor avea de suferit. Vor fi sancționați politic, economic, de către UE și pot foarte bine ca economic să se afunde într-o mociră similară cu anii ’40. Fără munictorii românii se vor duce ”în cap”cu economia. Un exemplul bun se vede în Marea Britanie.

  Românii din Italia nu se pot baza pe statul român din simplu motiv că nu avem politicieni inteligenți, puternici, patrioți pentru a-și apăra națiunea. Vor fi niște răbufniri timide venite din partea lui Iohannis sau Ciolacu, dar finalul se știe: fiecare-i pe cont propriu.

  Un scut pe care îl au românii din Italia este cel legat de unitate, la modalitatea de apărare legală prin crearea de asociații, partide, fundații.

  Dacă politicul din Italia vrea să-i umilească pe românii care muncesc la ei, pot să o facă. Pentru început italienii vor avea câștigat, dar finalul războiul va fi de partea românilor. Vă mai spun un lucru: italienii au devenit atât de comozi, ca să nu le spun altfel, încât nici rufele nu le mai duc la spălat și uscat.

  Dan Șarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.