Să ne rugăm pentru pace

  0
  644

  Când eram copil am ascultat multe istorioare legate de război povestite de către bunicul meu, Gheorghe Moga, Bunul Dumnezeu să-L odihnească în pace și de fiecare dată îmi spunea, la final, ”să ne rugăm pentru pace, nepoate!”

  Nu am înțeles înțelepciunea acestor vorbe ”să ne rugăm pentru pace, nepoate” până nu m-a izbit de armată.

  Acolo, în timpul tragerilor, de zi sau de noapte, când zgomotul armelor te înspăimântau, am încercat să multiplic ceea ce trăiam cu ceea ce a văzut și auzit bunicul pe linia frontului în cel de-al Doilea Război Mondial. M-a îngrozit și m-am speriat.

  Războiul este o nenorocire care mătură totul, distruge vieți, suflete, clădiri, pune la pământ o istorie sau chiar o națiune.

  Sunt convins că mulți dintre D-voastră ați ascultat povești spune de către străbunicii, bunicii, părinții, rudele voastre legate de război și nu sunt plăcute.

  Îmi aduc aminte că în nicio istorioară bunicul nu i-a lăuda pe ruși.

  Când au ajuns rușii în Darabani toată lumea era speriată. Fetele s-au ascuns, animalele și mâncare au fost pitite și cuminți țăranii așteptau finalul. Rușii au luat cea au găsit de mîncare, iar la bărbații le-au cerut livretele să vadă unde au fost pe front, iar dacă îi întâlneau pe cei care au fost (pe front) la răsărit, în Rusia, erau săltați. Mai erau o categorie de bărbați care spuneau că și-au pierdut livretul. Ghinion! Și ei erau ridicați. Mulți nu au mai revenit acasă. Se spunea că au fost împușcați sau duși la diferite munci grele în Rusia unde au și murit.

  Pacea care a înconjurat Europa mai bine de 75 de ani, se pare că astăzi este zdruncinată puternic, iar dacă nu se revine repede la masa negocierilor și nu se ascultă rațiunea trecutului, rațiunea prezentului, Rusia și Ucraina pot arunca o lume întreagă în întuneric. Ne putem trezi că vom fi martorii trăirii unei noi confrutări militare ce se poate întinde mai întîi peste Europa, după care în toată lumea.

  Astăzi războiul nu este unul clasic, ci mult mai distrugător, atât de distrugător încât Terra are șanse să se destabilizeze pe o durată lungă, iar omenirea să sufere crunt.

  ”Nu cred că Rusia sovietică dorește război. Ceea ce vrea ea sunt roadele războiulul”, spunea Wiston Churchill.

  Să ne rugăm pentru pace!

  Dan Şarpe

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.