„Sărbători religioase – 12 aprilie

  0
  174

  Ortodoxe
  Sfânta şi Marea Miercuri (Denie)
  Sf. Mc. Sava de la Buzău (Slujba lui se va săvârşi luni, a doua zi de Paşti);
  Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion

  Greco-catolice
  Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău

  Romano-catolice
  Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m.

  În Sfânta şi Marea zi de Miercuri se citeşte Evanghelia cu femeia păcătoasă care a uns capul Lui Hristos cu mir de mare preţ. Tot acum Iuda vânzătorul s-a înţeles cu iudeii să-l vândă pe Mântuitorul lumii pe treizeci de arginţi (Matei 26, 6-16). Miercurea este ziua trădării şi vânzării lui Hristos.

  Miercuri seară la denie se citeşte Evanghelia pregătirii Cinei de Taină (Luca 22, 1-39).

  • Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este pomenit de Biserică în ziua de 12 aprilie.

  Sfântul Sava s-a născut într-un sat din zona Buzăului. În timpul sărbătorilor Sfintelor Paşti, ostaşii regelui got Athanaric, care a dezlănţuit o masivă campanie de persecuţii împotriva creştinilor, au intrat în satul lui Sava şi l-au luat captiv pe acesta împreună cu preotul satului, Sansala.

  Năvălitorii au încearcat să-i convingă pe aceşti doi bărbaţi credincioşi să se lepede de Hristos şi să se închine idolilor. Sfântul Sava s-a dovedit dârz şi neînduplecat în mărturisirea credinţei creştine, fiind în cele din urmă osândit la moarte prin înecare în râul Musia (Buzăul de azi).

  Sfântul Mucenic Sava a fost aruncat în râu şi a murit la vârsta 38 de ani, mărturisindu-l pe Hristos. Martiriul său a avut loc la 12 aprilie 372. Moaştele Sfântului Sava au fost luate de creştini şi de preotul Sansala şi ascunse.

  După o vreme, Sfântul Vasile cel Mare i-a scris guvernatorului provinciei Sciţia, pe care îl ruga să trimită în Capadocia moaşte de sfinţi. Au fost trimise atunci moaştele Sfântului Mucenic Sava, însoţite şi de o scrisoare a episcopului Tomisului, Sfântul Bretanion, în care era descris martiriul sfântului.

  Sfântul Mucenic Sava de la Buzău a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română la 20 iunie 1992.

  • Sfântul Ierarh Vasile Mărturisitorul a fost episcop în Parion, oraş din Misia mică, regiune aflată în nord-estul Asiei Mici, situată pe coasta sudică a Mării Marmara.

  A fost ales ierarh pentru faptele sale bune şi pentru viaţa cea plăcută lui Dumnezeu. A mărturisit dreapta credinţă în vremea tulburărilor iscate de curentul iconoclast, iar pentru acest lucru şi-a dus viaţa în mari necazuri, primejdii şi strâmtorări.

  (surse: vol. „Vieţile Sfinţilor”, „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţii de peste an”, Arhimandrit Cleopa Ilie, Ed. Episcopiei Romanului, 1996; crestinortodox.ro) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel; editor: Liviu Tatu)”

  Material preluat în totalitate de pe site-ul Agerpres

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.