Ortodoxe
Sf. Cuv. Benedict din Nursia; Sf. Sfinţit Mc. Alexandru preotul
Greco-catolice
Sf. cuv. Benedict, patronul Europei; Sf. pr. m. Alexandru
Romano-catolice
Sf. Matilda, regină; Fer. Iacob Cusmano, pr.
Sfântul Cuvios Benedict este pomenit în calendarul creştin ortodox la 14 martie.
Sfântul Benedict s-a născut la Nursia, în provincia Umbria, într-o familie foarte bogată. A fost dat la şcoală de părinţii săi, dar, înainte de a-şi încheia studiile, s-a făcut pustnic.
Şi-a lăsat şi casa părintească şi averile mari moştenite, căci părinţii lui muriseră, lui Dumnezeu singur dorind să-i placă. A lăsat atunci deşertăciunea acestei vieţi şi s-a dus să locuiască în pustie.
În jurul său, cu timpul, s-au strâns mai mulţi ucenici pe care i-a rânduit în douăsprezece aşezăminte monahale ctitorite de el.
Despre Sfântul Benedict se spune că: „Într-una din zile, în ceasul când sfântul obişnuia a mânca puţină mâncare seara, un monah, fiul unui dregător, ţinea sfeşnicul ca să lumineze. Iar sfântul mâncând, a început diavolul mândriei a supăra pe cel ce ţinea sfeşnicul şi a-i aduce gânduri de înălţare şi de trufie şi zicea în sine: ‘Cine este acesta căruia eu îi stau înainte, de-i slujesc ca o slugă şi ţin sfeşnicul?’ Acestea gândind el, Sfântul Benedict, fiind împodobit cu darul vederii mai înainte, l-a mustrat cu milostivire părintească şi i-a zis: ‘Închide şi pecetluieşte inima ta, frate, căci intră gânduri de mândrie şi se răsădesc în tine, şi ia aminte la tine!’.
Deci, chemând pe fraţi, a poruncit de i-a luat sfeşnicul din mâinile lui. Iar el, ieşind afară, şedea şi plângea. Şi întrebat fiind de fraţi ce a făcut de s-a mâniat sfântul asupra lui, le-a spus gândul cel diavolesc ce a intrat în inima lui; cum s-a umflat de vântul mândriei şi ce cuvinte zicea în inima sa asupra sfântului. Şi a arătat otrava ce era ascunsă în inima lui. Deci s-au minunat fraţii de prevăzătoarea curăţenie a Sfântului Benedict, căci cele semănate în minte de diavol, nu puteau a se ascunde de sfântul”. (Vieţile Sfinţilor)
Sfântul Benedict este autorul unei scrieri care reglementează viaţa în mănăstiri, „Regula vitae monasticae”. Lucrarea este o sinteză a tradiţiilor monastice anterioare, pentru aceasta Sfântul Benedict a fost numit părintele monahismului apusean.
(sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cristian Anghelache)”
Material preluat în totalitate de pe site-ul AGERPRES