„SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 21 iunie

  0
  185

  Ortodoxe
  Sf. Mc. Iulian din Tars şi Afrodisie

  Greco-catolice
  Sf. m. Iulian din Tars.

  Romano-catolice
  Sf. Alois de Gonzaga, călug.

  Sfântul Mucenic Iulian este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 iunie.

  Sfântul Iulian s-a născut în Sicilia. Tatăl său avea rang nobiliar, de credinţa era elin, iar mamă Sfântului Iulian era creştină. După moartea tatălui său, mama sa s-a mutat împreună cu el în Tarsul Ciliciei.

  Sfântul Iulian a fost botezat în Tarsul Ciliciei, acolo unde se mutase.

  În timpul prigoanei împotriva creştinilor declanşată de împăratul Diocleţian (284-305), Sfântul Mucenic Iulian a fost denunţat că este creştin şi a fost chemat la guvernatorul Marcian, care a încercat să-l determine să se lepede de credinţa în Hristos.

  Iulian avea 18 ani, când timp de un an a fost mutat prin temniţele cetăţilor Ciliciei. Schingiuit mult, uneori încercat cu îmbunări, iar alteori prin îngroziri şi munci era silit spre jertfele idoleşti; însă el nu s-a lepădat de Hristos.

  Pe aceast drum, Sfântul Mucenic Iulian a fost urmat de mama sa, care cu multe lacrimi îl ruga să rabde până la sfârşit suferinţa pentru Hristos.

  Pentru că amândoi au mărturisit pe Hristos Dumnezeu, Sfântul Mucenic Iulian a fost cusut într-un sac cu şerpi veninoşi şi aruncat în mare, iar mama sa a fost mult bătută şi i s-au tăiat călcâiele picioarelor, cu care a urmat fiului ei.

  Trupul Sfântului Iulian a fost adus de valuri pe uscat şi a fost luat de credincioşi, care l-au dus mai întâi în Alexandria (Egipt) şi apoi în Antiohia.

  „Pomenirea Sfântului Mucenic Iulian a fericit-o şi a cinstit-o cu cuvânt de laudă Sfântul Ioan Gură de Aur, pe când trăia în Antiohia, întru slava lui Hristos, Dumnezeul nostru”. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor”) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Roxana Losneanu)”

  Material preluat în totalitate de pe site-ul Agerpres

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.