SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 22 septembrie

    0
    107

    „SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 22 septembrie

    Ortodoxe
    Sf. Sfinţit Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolitul Moldovei; Sf. Sfinţit Mc. Foca, episcop de Sinope
    Duminica a 18 după Rusalii

    Greco-catolice
    Duminica 18 dR. Sf. ep. m. Foca

    Romano-catolice
    Duminica a 25-a de peste an
    Ss. Mauriţiu, ofiţer, şi îns. m.; Silvan, pustnic

    Sfântul Sfinţit Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi, mitropolit al Moldovei (1674), este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 22 septembrie.

    S-a născut în prima jumătate a secolului al XVII-lea în aproprierea Mănăstirii Brazi din părinţi răzeşi urmaşi de la Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. La vârsta de 18 ani a intrat ca frate la această mănăstire, iar metania de călugăr a primit-o la Mănăstirea Bogdana.

    Fiind un monah evlavios a fost ales Episcop în anul 1669 la Rădăuţi, unde mergea deseori la mormântul lui Ştefan cel Mare de la Mănăstirea Putna.

    În anul 1671 a fost trimis să păstorească Episcopia Romanului, unde a activat până în anul 1674, când pentru activitatea sa pastorală şi pentru înalta sa spiritualitate, a fost ales Mitropolit al Moldovei.

    Mitropolitul Teodosie s-a dus la domnul Moldovei, Dumitraşcu Vodă (1674-1675 şi 1684-1685), care tolera jafurile oştirilor străine, zicând: „Ce sunt acestea Măria Ta, au semeni lui Antihrist?”. Şi domnul s-a mâniat şi l-a scos din scaun cu necinste”, scrie cronicarul Ion Neculce.

    În urma conflictului cu Dumitraşcu Vodă, Sfântul Teodosie a fost închis la Mănăstirea Sfântul Sava din Iaşi, apoi s-a retras apoi la Mănăstirea Brazi, de care era legat sufleteşte de când a intrat ca frate la această mănăstire.

    Cum a ajuns aici a ridicat o biserică frumoasă cu hramul Sfântului Gheorghe, introducând reguli cu slujbe monahale de zi şi de noapte.

    A avut grijă şi de Mănăstirea Bogdana, înzestrând aceste mănăstiri cu terenuri arabile, vii, pomi fructiferi, păduri şi mori de apă.

    În anul 1694 o hoardă de tătari răzleţi au pătruns în Mănăstirea Brazi şi l-au chinuit cumplit pe Mitropolitul Teodosie ca să le dea odoarele şi banii şi pentru că el nu a voit să le dea, l-au ucis tăindu-i cinstitul său cap. Era după „Ziua Crucii” (14 septembrie).

    Monahii împreună cu credincioşii de prin satele vecine l-au înmormântat în biserica Sfântul Gheorghe, ctitoria sa.

    Viaţa Sfinţitului Mucenic Teodosie, râvna lui pentru ridicarea de sfinte lăcaşuri, smerenia sa, dragostea pentru buna rânduială a obştilor monahale, grija părintească faţă de păstoriţii săi, răbdarea tuturor suferinţelor şi prigonirilor nedrepte la care a fost supus, precum şi lucrarea lui încununată de jertfă martirică, au făcut ca să fie întotdeauna cinstit cu evlavie de dreptmăritorii creştini.

    Sfântul Teodosie de la Brazi a fost în mod solemn proclamat sfânt la data de 5 octombrie 2003. Pomenirea sa a fost stabilită pentru ziua de 22 septembrie.

    * Sfântul Sfinţit Mucenic Foca, episcop de Sinope (oraş aflat pe ţărmul Mării Negre, în vechea regiune Paphlagonia), a suferit moarte martirică în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor ordonate de împăratul Traian (98-117). (surse: vol. „Vieţile Sfinţilor”; https://doxologia.ro) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Cerasela Bădiţă)”

    Material preluat în totalitate de pe site-ul Agerpres

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.