SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 8 mai

    0
    186

    „Ortodoxe
    Sf. Ap. şi Evanghelist Ioan; Sf. Cuv. Arsenie cel Mare

    Greco-catolice
    Sf. ap. şi ev. Ioan; Sf. cuv. Arsenie cel Mare; Fer. Ieremia Valahul

    Romano-catolice
    Fer. Ieremia Valahul, călug.; Sf. Victor, m.

    Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan se sărbătoreşte de Biserică în ziua de 26 septembrie, iar în 8 mai este sărbătorit evenimentul minunat care avea loc în fiecare an la Efes, la mormântul Sfântului Evanghelist Ioan.

    Acolo, cu darul lui Hristos, izvora o pulbere albă ca un praf, pe care creştinii o numeau mană. Pulberea avea un efect tămăduitor pentru toate suferinţele şi patimile celor bolnavi.

    Minunea s-a petrecut la mormântul Sfântului Evanghelist Ioan în toţi anii, până la ocuparea Efesului de către turci.

    Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan a fost fiul lui Zevedeu şi al Salomeei, fiica Sfântului şi Dreptului Iosif, cel care sub acoperământul logodnei a luat-o în grija sa pe Născătoarea de Dumnezeu.

    Sfântul Iosif a avut patru fii: pe Iacov, pe Simeon, pe Iuda şi pe Iosif, şi trei fiice: pe Estir, pe Marta şi pe Salomi, soţia lui Zevedeu şi mama Sfântului Evanghelist Ioan.

    „Deci, Mântuitorul, era unchi lui Ioan, pentru că era frate al Salomeei, fiica lui Iosif. Se cuvine să ştim că, în vremea în care a fost vândut Domnul nostru iudeilor şi a fost răstignit, au fugit toţi. Dar Ioan, ca un iubit, a fost de faţă la vânzarea şi la răstignirea Lui şi a venit la mormânt cu Petru”. (Vieţile Sfinţilor)

    Apoi, Sfântul Evanghelist Ioan a luat pe Maica Domnului în grija sa.

    Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan şi-a petrecut ultimii ani din viaţă la Efes, unde a scris Evanghelia.

    Iar „când avea peste o sută de ani, Sfântul Ioan a luat şapte ucenici în afara Efesului şi i-a pus să sape un mormânt în formă de cruce. Apoi, Sfântul Ioan s-a aşezat în mormânt şi ucenicii l-au îngropat acolo de viu. Mai târziu, când mormântul său a fost deschis, trupul Sfântului Ioan nu mai era acolo”. (Sinaxar)

    Pe locul mormântului Sfântului Ioan Teologul a fost ridicată, în secolele IV-V, o biserică, aceasta fiind înlocuită în secolul al VI-lea de o altă construcţie, mult mai mare, ridicată de împăratul Iustinian (527-565). (surse: vol. „Vieţile Sfinţilor”) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Irina Andreea Cristea)”

    Material preluat în totalitate de pe site-ul Agerpres

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.