„SĂRBĂTORI RELIGIOASE – 9 februarie

  0
  126

  Ortodoxe
  Sf. Mucenic Nichifor

  Greco-catolice
  Sf. m. Nichifor

  Romano-catolice
  Sf. Apolonia, fc. m.

  Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 9 februarie.

  Originar din Antiohia, Sfântul Nichifor a trăit în timpul împăratului roman Valerian (253-260), care a continuat persecuţia împotriva creştinilor din vremea predecesorului său la conducerea Imperiului Roman, Deciu (249-251).

  În acest timp, un preot, pe nume Saprichie, era dus pentru a fi ucis după multe chinuri pe care le îndurase mărturisind numele Lui Hristos. Sfântul Nichifor i-a ieşit acestuia în cale rugându-se să-l ierte, căci după o caldă prietenie între cei doi se iscase o mare vrajbă.

  „Te rog, mucenice al lui Hristos, iartă-mă de ceea ce ţi-am greşit ca om, căci este scris: ‘Cereţi şi se va da vouă; dă-mi, deci, iertare'”, zicea Sfântul Nichifor.

  „Acestea şi altele asemenea spunând Nichifor, nu l-a ascultat împietritul la inimă, prietenul său, Saprichie, nici nu s-a înduplecat, fiind rugat de atâtea ori, neaducându-şi aminte de ceea ce s-a zis: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta şi pe aproapele tău ca pe tine însuţi. Ci şi-a închis urechile inimii şi ale trupului ca o aspidă surdă care nu aude glasul vânătorilor”. (Vieţile Sfinţilor)

  Pentru aceasta şi Dumnezeu a luat darul Său de la Saprichie, care lipsit deodată de curaj şi încredere, a cerut să nu fie ucis că va jertfi zeilor.

  Văzând Sfântul Nichifor că Saprichie a căzut cu totul din sfânta credinţă şi s-a lepădat de Hristos, a început a striga cu glas tare către călăi: „Eu sunt creştin şi cred în Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Saprichie s-a lepădat! Deci, tăiaţi-mă pe mine în locul lui”. (Vieţile Sfinţilor)

  Atunci unul dintre călăi a alergat şi a spus judecătorului despre mărturisirea de bună voie a Sfântului Nichifor, iar acesta a hotărât să fie omorât.

  Sfântul Nichifor a fost ucis în ziua de 9 februarie. (sursa: vol. „Vieţile Sfinţilor”) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora-Ciurel, editor: Ruxandra Bratu)”

  Material preluat în totalitate de pe site-ul AGERPRES

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.