de Dan Strutinschi
Expresia “idiotic utili” aparține lui Lenin și caracteriza, după el, socialiștii francezi care apreciau bolșevismul și victoria sa în ciuda măcelurilor în masă, a deportărilor și a scoaterii Rusiei din lumea civilizată.
Acceptarea cerințelor (UE, USA) fără nici o obiecție nu face să înceteze presiunile ci să apară alte obligații doar pentru România (nu mai valabil și pentru Bulgaria); ne pun “la colț” cei ce au interese economice majore sau naționale (de la Trump, Biden pana la Olanda).
Acest comportament de supus necondiționat a fost specific românilor în majoritatea timpului cu excepții (Ștefan, Țepeș) și a avut și efecte pozitive (voievodatele românești nu au fost transformate în pașalâcuri, sovieticii s-au retras în 1958 deși au rămas în celelalte țări socialiste).
Este benefică o atitudine similară acum? Categoric NU! Acest comportament generează sărăcie la nivel național și nu reprezintă nici pe departe inteligența politică și guvernamentală. Ronald Regan spunea: “Sărăcia este cea mai corectă pedeapsă pentru prostie”.
Sunt exploatate supușenia și acceptarea cerințelor antiromânești (inchiderea de mine fără alternative, privatizări în genunchi, etc.) și suntem priviți cu dispreț (proști, corupți după Timmermans). Din 2008 am îndeplinit cerințele pentru accederea în spațiul Schengen, dar suntem blocați și acum cu acordul administrației naționale. Cum ar fi să încetăm paza frontierelor în N și E pe care să o facă cei din spațiul Schengen. De ce să cheltuim atât? Am cheltuit un milliard de euro deja.
Cei fără scrupule de “afară” (în politica mondială există doar interese!) nu ar putea face nimic fără ticaloșii interni cu funcție de decizie! Primesc și ei comisioane “grase”! Nu se întreabă nimeni ce “bonusuri de performanță” (comisioane) împart cei ce negociază împrumuturile și din partea băncilor și din partea României. Împrumutăm de 2,5 ori mai scump decât Ungaria, care este următoarea pe lista dobânzilor și de 7 ori mai scump decât Bulgaria.
Ceea ce ar mai vrea cei interesați (CEC, Portul Constanța, Hidroelectrica, etc.) este în curs de “negociere” (ce comisione!!), iar ei vor să aibă “guverne prietenoase” și oamenii lor la putere.
Ce reacție are opoziția? Nulă. Pentru că vor și ei să moștenească această stare de fapt și să o folosească în interesul lor. Ce reacție are societatea civilă? Care? Unde este? Cine va ieși în stradă fără ordin sau manipulare? Câteva sute de idealiști, în cel mai bun caz.
Ce șanse de lecuire (deșteptare) sunt cu actualul președinte și guvernanși? Nule! Și nu doar pentru că sunt “proștii Europei” (l-am pararafrazat pe I. Cristoiu), ci pentru că disprețuiesc România. Ajungem din nou la Țuțea care spunea : “nu alegeți conducători care nu-și iubesc țara”. Noi asta am făcut.
Dan Strutinschi